Muzeum ve Znojmě ozdobil cenný skvost: Vůz Laurin & Klement z roku 1905 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Muzeum ve Znojmě ozdobil cenný skvost: Vůz Laurin & Klement z roku 1905

Vůz KAN.
Vůz KAN. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Jana Drozda)

Téměř šest tisíc exponátů schraňuje ve znojemském Muzeu motorismu sběratel Jan Drozd (58). Nejvíc se pyšní vozem Laurin a Klement Voituretta z roku 1905, který si zahrál i v českých filmech. V seriálu Chalupáři a ve filmu Adéla ještě nevečeřela.

Sběratel o nejcennější přírůstek do sbírky usiloval dlouhých dvacet let. „Až nedávno to vyšlo. Jsem šťastný, že tenhle skvost můžu ukázat,“ usmívá se pyšný majitel. Vůz proslavil vedle Chalupářů také film Adéla ještě nevečeřela, kde ho v jedné ze scén proháněl i Miloš Kopecký. „Herci, kteří si zkusili řízení, prý neskrývali nadšení,“ prozrazue Jan Drozd.

Hned v sousedství této ozdoby celé sbírky stojí druhý top přírůstek. Vůz KAN z královéhradecké automobilové továrny z roku 1911. „Existují už jen dva exempláře. Jeden mám já, druhý je v Německu,“ chlubí se sběratel. Parkoviště ve vodárně Motoristický nadšenec se o muzeum stará se svou rodinou. Stovky unikátů sestěhoval do bývalé vodárny na okraji Znojma a v roce 2008 přivítal první návštěvníky. Dnes jeho expozice zahrnuje předválečné automobily, motocykly, jízdní kola, traktory, parní stroje, zkrátka vše, co se k motorismu 19. století a počátku 20. století váže.

Dvoumístný krasavec

Laurin & Klement Voiturette je dvoumístný automobil. Motor je vidlicový dvouválec, ten se nacházel za přední nápravou a poháněl zadní kola. Jeho výkon byl sedm koní, objem 1005 kubických centimetrů. Vůz dosáhl nejvyšší rychlosti 40 km/h.

Červená a zlatá

Červenozlatá barevná kombinace dodává vozu Laurin & Klement Voituretta takřka královský punc. Mimochodem, jde o první sériově vyráběné vozidlo v českých zemích. Model, který získal Jan Drozd, zaujme i tím, že má drátěná kola. Následující modely měly kola dřevěná.

Laurin & Klement si zahrál v posledním díle seriálu Chalupáři

Svatba, kdy dá Josef Hlinomaz Jiřímu Schmitzerovi a Haně Maciuchové jako svatební dar veterána, který vyjel naposled po světové válce, té první tedy. Ve filmu Adéla ještě nevečeřela pro změnu proradný zahradník (Miloš Kopecký) uniká v závěru filmu v tomto voze před svými pronásledovateli – americkým detektivem Nickem Carterem (L. Dočolomanský) a komisařem Ledvinou (R. Hrušínský).

Vozy značky KAN

Pod značkou KAN se skrývá podnikatel Alois Nejedlý, který v roce 1911 založil továrnu na výrobu automobilů značky KAN ( Kuklenská automobilka Nejedlý, později Královéhradecká továrna automobilů Alois Nejedlý). KAN vyráběla malé automobily po jednotlivých kusech, později v malých sériích. V letech 1911 – 1914 produkovala Voituretty typ A, tedy dvousedadlové, a od roku 1912 čtyřsedadlové pod označením S s dvouválcovým motorem. Podnik zanikl po roce 1918.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.