Výstava o historii autoškoly: Jak prodejete touto křižovatkou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Výstava o historii autoškoly: Jak prodejete touto křižovatkou?

Jak byste se zachovali na této křižovatce? To zajímalo učitele v autoškole už před 115 lety.
Jak byste se zachovali na této křižovatce? To zajímalo učitele v autoškole už před 115 lety. (Foto Aha – Tonda Tran, Ivan D. Hladík)

Na co to šlapete?! Brzda, ne plyn! Kdo by si nevzpomněl na své trudné začátky v autoškole? Teď může každý chodec i motorista odhalit tajemství škol pro řidiče jako takových. Národní muzeum otevřelo v Památníku na Vítkově výstavu s názvem Autoškolství.

Vznik autoškol, jejich minulost, metody a pomůcky pro vzdělávání budoucích řidičů, to vše nabízí výstava Autoškolství, přesně 115 let od otevření první takové učebny. K návštěvě láká až do konce roku. „Přináší pohled do celého spektra oboru, často z úhlu pohledu, který je běžnému řidiči skrytý. Také se věnuje životu a dílu Jiřího Poura, jedné z největších osobností našeho autoškolství,“ řekla Aha! za Národní muzeum Šárka Bukvajová.

Historické fotografie, patenty, originální trenažéry, či unikátní „papírové divadlo“ Karla Vláška z 50. let minulého století či řidičská oprávnění zaujmou, překvapí a někdy budí i lehký úsměv. Tak se naši předkové dostávali za volant... „Výstava zaujme jedinečnou atmosférou minulé doby a současně množstvím možná netušených informací,“ slibuje Šárka Bukvajová. „Tady si člověk uvědomí, jak moc jsme si vždycky chtěli podmanit vzdálenosti a cesty,“ řekl jeden z návštěvníků, profesionální řidič Lukáš Maronek (30) z Prahy.

Autoškoly od píky

Jedním z nejstarších exponátů výstavy je řidičský průkaz sportovního redaktora a propagátora motorismu i letectví Jaroslava Kalvy (1878 – 1952) z roku 1913. První tuzemská autoškola byla však založena už roku 1907 továrnou Laurin & Klement, cvičné jízdy se konaly právě ve vozech této značky. Návazně pak ve vozech Škoda, výhradně až do roku 1989. Žádný jiný vůz totiž nevydržel »týrání« žáky.

Křižovatka místo kašpárka

S unikátní pomůckou pro výuku řešení dopravních situací na křižovatkách přišel roku 1956 Karel Vlášek. Takzvané Vláškovo divadlo funguje na principu kulis loutkového divadla, budoucí řidiče však „za oponou“ místo kašpárka čekaly obrázky silnic a ulic. Tento klenot historie českého autoškolství dnes existuje v jediném exepláři. + foto: autoškolství 12

Co, kde, kdy, za kolik...

  • Výstava Autoškolství
  • Národní památník na Vítkově, Praha 3
  • Do konce roku 2022, od středy do neděle 10.00 až 18.00 hodin *
  • Vstupné do celého objektu včetně vyhlídky, základní 120 Kč, snížené 80 Kč, školní 40 Kč / osoba, děti do 15 let zdarma.

Víte, že...

...zřejmě první »řidičák« na světě vydal úřad v německém Mannheimu roku 1888? ...patřil Karlu F. Benzovi, výrobci prvního benzinového automobilu, spoluzakladateli automobilky Mercedes-Benz!

Přečtěte si
Lubica258
21. 11. 2022 • 10:50

Tyto otázky jsem v autoškole úplně nesnášela. Křižovatky mi moc nešly a ještě byly za nejvíc bodů . Teď pomáhám sestře s autoškolou a kolikrát fakt přemýšlím, jak to má být. Dokonce jsem ani neznala úplně všechny dopravní značky. Našla si je na http­s://ww­w.do­prav­nizna­ceni­.com/ a víc jak polovinu jsem u silnic nikdy neviděla.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.