Muzeum Litomyšl vystavilo poklad: 7 tisíc mincí za 10 milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Muzeum Litomyšl vystavilo poklad: 7 tisíc mincí za 10 milionů

Za nejvzácnější lze podle numizmatičky Dagmar Grossmannové považovat sedmihradský půltolar Gabriela Bethlena.
Za nejvzácnější lze podle numizmatičky Dagmar Grossmannové považovat sedmihradský půltolar Gabriela Bethlena. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Regionální muzeum Litomyšl)

Šel se jen tak projít a objevil poklad! Takové štěstí měl senior na louce za obcí Vysoká u Jevíčka. V rozryté hlíně bylo celkem 7099 mincí převážně z 16. a 17. století. Od včerejška jsou k vidění v muzeu v Litomyšli. Historická a kulturní hodnota činí více než 10 milionů korun.

Kdo poklad u Vysoké zakopal, není zřejmé. Lze ale předpokládat, že mince patřily někomu majetnějšímu, možná obchodníkovi, který žil nejspíš někde v okolí. Není vyloučeno, že je nastřádalo několik generací. „Šlo zřejmě o životní úspory, které tam majitel ukládal možná proto, že se cítil být ohrožen nájezdy cizích vojsk,“ uvedla numizmatička Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová.

Spořil do nádob

Mince byly vloženy do země zřejmě dvakrát. Průzkum půdy odhalil totiž dvě zakopané keramické nádoby s mincemi. Dno jedné z jam přitom bylo vyložené kameny, což znamená, že naspořené peníze majitel neukrýval ve spěchu, ale s pečlivostí. První část rodinného jmění mohl zakopat v roce 1669 nebo 1670 a zhruba o rok později se rozhodl uložit do země i zbytek. Pak se muselo stát něco, co mu zabránilo se pro poklad vrátit.

Až z 15. století

Drtivá většina nalezených mincí pochází z konce 16. století až z šedesátých let 17. století a jsou z několika zemí Evropy. Nejstarší je polský půlgroš Vladislava II. Jagella z let 1431 – 1434 a nejmladší mince jsou z roku 1671. Nález obsahuje většinou drobné mince používané v běžném platebním styku, ale jsou mezi nimi i obchodní mince – dukáty a tolary. Ty měly velkou kupní sílu a obyčejný člověk s nimi přišel do styku málokdy.

Za poklad 25 koní

Dobovou hodnotu mincí je kvůli jejich pestrosti těžké přesně spočítat. Přepočet je přibližně 25 000 krejcarů. Havíř nebo tesař by si přitom takovou sumu vydělali za 7,5 roku, nádeník za 9,5 roku, kantor za 17 let. „Koupit by se za to dalo 25 tažných koní nebo 70 krav, 280 ovcí nebo 1500 hus,“ uvedla Grossmannová.

Víte že...

...početně se jedná o jeden s největších pokladů Čech a Moravy v tomto tisíciletí? ...nálezce pokladu má nárok na odměnu a to do výše deseti procent z ceny kovu? ...mincovní poklad bude vystaven v Regionálním muzeu v Litomyšli do 15. května!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.