Unikát v Plzni: Tuhle sanitku řídila královna Alžběta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikát v Plzni: Tuhle sanitku řídila královna Alžběta!

Za druhé světové války seděla současná královna za volantem ambulance.
Za druhé světové války seděla současná královna za volantem ambulance. (Foto Aha! – Romana Vébrová, ara)

Na Slavnosti svobody přijely letos do Plzně opět jedinečné kusy historické vojenské techniky. Cestu si sem našla i zrenovovaná britská sanitka Austin K2/Y. Stejný vůz řídila za války i současná britská panovnice Alžběta II. (96).

Ta nastoupila v únoru 1945 k ženskému pozemnímu pomocnému sboru. Nebyla to žádná princeznička z cukru, jejím denním chlebem se stalo řízení a údržba vojenských náklaďáků. Jedním byl právě Austin K2/Y. „Měl jsem tu čest tuhle těžkou vojenskou ambulanci řídit a řeknu vám, není to nic snadného. O posilovači si můžete nechat zdát, řadí se s meziplynem. Ženy, které tyhle sanitky řídily, si zaslouží obdiv,“ řekl Aha! Tomáš Hájek (54) z kempu Kombinovaného oddílu v plzeňské lokalitě U Ježíška. Vystavená sanitka byla vyrobena ve Velké Británii v roce 1943. Po roce 1945 se dostala v rámci poválečné pomoci do Norska. Odtud ji před třemi lety získal soukromý sběratel z Česka, který vůz zrenovoval.

Za druhé světové války seděla současná královna za volantem ambulance.

„Tahle sanitka do Plzně patří. Stejný typ přijel do města 7. května 1945 s kombinovaným oddílem,“ uvedl Tomáš Hájek. Jednalo se o jednotku Čechoslováků zformovanou v dubnu 1945 v Bollezeele u severofrancouzského Dunkerque a poté začleněnou do 97. pěší divize americké armády.

Vojenská Katie

Ambulance Austin K2/Y, přezdívaná Katie či Katy, britský původ nezapře, uvnitř strohé kabiny je pravostranné řízení. Jednoduchá korba pojala čtyři nosítka raněnými nebo až 10 sedících pacientů. Vůz poháněl 3,5litrový šestiválec o výkonu 60 koňských sil. Po silnici si to mohla tahle za II. světové války nejrozšířenější britská těžká sanitka hnát až osmdesátkou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.