Regionální muzeum získalo vzácný exponát: Šlapací skvost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Regionální muzeum získalo vzácný exponát: Šlapací skvost

Na autíčku je a autíčku je vše původní.  Chybí jen  čelní sklo.
Na autíčku je a autíčku je vše původní. Chybí jen čelní sklo. (Foto – Regionální muzeum Vysoké Mýto, rodina Janderova)

O historicky vzácný kus se rozšířila sbírka muzea ve Vysokém Mýtě. Je to šlapací auto Micar, ve kterém se vozily děti v 50. letech minulého století. Stejných modelů se dochovalo málo.

Jednosedadlové vozítko s karoserií v krémové barvě pochází z firmy Karosa, která tento typ šlapacího autíčka začala vyrábět po válce. Tehdy tam pracoval jako klempíř dědeček Jarmily Janderové z Dolního Újezdu u Litomyšle Bohuslav Jandera a Micar pořídil domů svým ratolestem. Jeho vnučka ho nyní prodala muzeu s vědomím, že právě v něm bude o rodinný skvost nejlépe postaráno. „Teta mi říkala, že v něm jezdilo hodně dětí a budilo v okolí obdiv. Pak se dostalo v domku u dědy na půdu, kde leželo 30 nebo možná i více let. Při jejím vyklízení putovalo na půdu domu mých rodičů, kde bylo dalších asi 20 roků,“ popsala Janderová osudové okamžiky automobilové zmenšeniny, kterou její dědeček zřejmě sám sestrojil. „Je možné, že si domů vzal tovární díly a tam ho sestavoval, což je patrné z dobového snímku, kde je autíčko rozložené,“ řekl Martin Štěpán, zástupce ředitele vysokomýtského Regionálního muzea.

Zamiloval si ho Zápotocký

Pracovníci muzea z různých pramenů zjistili, že úplně první autíčko Micar bylo vyrobeno už v roce 1949. „To bylo později věnováno k narozeninám Antonínu Zápotockému, tehdejšímu předsedovi vlády a pozdějšímu prezidentovi pro jeho vnoučata,“ uvedl Martin Štěpán. „Kolik vozítek tohoto typu bylo zhotoveno, není známo, ale mnoho jich zřejmě nebylo. Kromě našeho kusu víme ještě o jednom dochovaném ve sbírkách Muzea veteránů v Bystřici nad Pernštejnem,“ uzavřel zástupce ředitele muzea.

Zase jako nové

Do muzea se dětské vozítko dostalo v hodně opotřebovaném stavu, ale důležitější je to, že zůstalo autentické. Bez jakýchkoli zásahů a vylepšení. „Je na něm dost oloupaný lak a také chybí čelní sklo. Chceme ho opravit tak, aby vypadalo jako v době, kdy bylo vyrobeno. Po renovaci bude vystaveno ve stálé expozici v Muzeu českého karosářství,“ řekl Martin Štěpán.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.