Tomáš Přibyl vystavuje v Brně unikátní sbírku: Pane astronaut, podepsal byste se mi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tomáš Přibyl vystavuje v Brně unikátní sbírku: Pane astronaut, podepsal byste se mi?

Pan Přibyl a podpisy zásadních protagonistů dobývání kosmu. Vlevo Armstrong, vpravo Gagarin.
Pan Přibyl a podpisy zásadních protagonistů dobývání kosmu. Vlevo Armstrong, vpravo Gagarin. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, ČTK/Václav Šálek)

Má podpisy všech kosmonautů, kteří se kdy dostali na oběžnou dráhu (nebo se právě připravují ke startu). Za pětadvacet let nashromáždil 572 autogramů! Poslední přibyl 30. prosince loňského roku (Victor Glover, USA). Publicista, sběratel a kurátor letectví a kosmonautiky v brněnském Technickém muzeu Tomáš Přibyl (46) sbírku nyní vystavuje ve svém mateřském muzeu.

Kosmonautice propadl prý jako desetiletý, krátce po havárii raketoplánu Challenger v lednu roku 1986. „Tehdy toho byly plné noviny a já hned začal shromažďovat statistiky, články a informace,“ vzpomíná Tomáš Přibyl. Většinu podpisů získává korespondenčně, desítky astronautů ale osobně potkal (přesně 265 návštěvníků kosmu má podepsané přímo). Jeho kolekce je unikátní, má hodnotu mnoha desítek tisíc dolarů. „Vím jen o dvou kompletních sbírkách na světě. Jedna je v USA, druhá je v Německu. třetí úplná je v České republice! Není to úžasný?“ líčí s nadšením.

Vzácné kousky…

Některé podpisy se na burze prodávají skutečně v řádu tisíců. „Někdy také o řád více,“ upozorňuje. Neil Armstrong nebo Gagarin, to je pochopitelně top. Ale pak jsou rarity. Například Anatolij Levčenko (†47) se po přistání (1987) udeřil silně do hlavy, během několika týdnů se u něho rozvinula rakovina mozku a osm měsíců po svém letu zemřel. Moc podpisů tedy nerozdal. Vladimir Komarov (†40) zase v dubnu 1967 uhořel dřív, než se stačil vrátit na Zemi. „Získávání podpisů do sbírky je nekonečný příběh: tisíce dopisů, nekonečné hodiny pátrání, desítky a desítky cest po světě – a k tomu spousta radosti, ale i zklamání,“ vypráví ing. Přibyl. Když zjistil, že NASA rozesílá podpisy vyvedené autopenem, reprodukované strojem, musel desítky podpisů vyhodit a shánět znovu. „Často se pak stane, že někdo má dojem, že je majitelem originálního Armstrongova podpisu, ale ve skutečnosti má podpis z tiskárny. Ten pochopitelně nemá žádnou hodnotu.“

Kolik to stálo? Neřeknu!

Své cesty a shánění podpisů má vyčísleny, je to tak horentní suma, že ji nechce zveřejnit. „Co kdyby si to nějakým nedopatřením přečetla moje manželka,“ směje se. 

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (30.1.2022)



Přečtěte si
-bello-
30. 1. 2022 • 15:35

Dobrý, ale mám husí kůži když slyším v oslovení místo vokativu nominativ!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.