Neobvyklá hostina ve vesmíru: Papričky na oběžné dráze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Neobvyklá hostina ve vesmíru: Papričky na oběžné dráze!

Takhle krásně si můžou papričky ve vesmíru poletovat.
Takhle krásně si můžou papričky ve vesmíru poletovat. (Foto NASA, Twitter/M. McArthur, ara)

Pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) má jednu velkou nevýhodu: moc dobře se tam nenajíte. Astronauti jsou totiž po celou dobu odkázáni jen na zatavené polotovary. A tak není divu, že když se jim podařilo vypěstovat vlastní chilli papričky, uspořádali pompézní hostinu!

Je to malý krok pro člověka, ale velký krok pro lidstvo. Zdá se totiž, že obyvatelé Mezinárodní vesmírné stanice, která nepřetržitě krouží po oběžné dráze, by si co nevidět mohli dopřávat pravidelnou dávku čerstvých vitaminů. Po salátu a ředkvičkách se totiž současné posádce ISS podařilo v kosmickém skleníku vypěstovat i chilli papričky. „Je to obrovský úspěch především proto, že papriky déle klíčí a později plodí, péče je náročnější,“ uvedla NASA.

Mezinárodní občerstvovací stanice

Sazenice zelených chilli papriček odrůdy Hatch dorazily na oběžnou dráhu v červnu. Trvalo dlouhé čtyři měsíce, než mohli astronauti zahájit první sklizeň. A zatímco druhá, která je čeká co nevidět, poputuje na Zemi k chemicko-biologické analýze, tahle premiérová sloužila jen a pouze k jejich vlastnímu užitku. O tom, co s paprikami provedou, se kosmonauti nemuseli dohadovat dlouho. „Právě jsem udělala ty nejlepší vesmírné tacos!“ tweetovala z oběžné dráhy členka posádky Megan McArthurová a prozradila i tajný recept:

„Pšeničná placka, hovězí ze zataveného polotovaru, sušená rajčata a artyčoky. A k tomu naše zelené chilli.“ Podobné zahradnické experimenty plánuje NASA na Mezinárodní vesmírné stanici dělat častěji; další na řadě jsou prý rajčata. Pro astronauty má totiž pěstování nejen fyzické, ale i psychické benefity – vždyť posádka dlouhých 6 měsíců nevidí nic zeleného ani živého. „Chceme posádce také dopřát čerstvé jídlo, a to nejen té na orbitu,“ zní z NASA. „V budoucnosti by ISS mohla krmit i astronauty cestující na mise na Měsíc či na Mars.“ Že by se pak stanice přejmenovala z vesmírné na občerstvovací?

Vánoční zásilka

Na oběžnou dráhu minulý týden dorazila i ruská nákladní loď Progress, která posádce přivezla 420 l pitné vody, 470 kg paliva, 40 kg stlačeného vzduchu a kyslíku a 1509 kg dalšího vybavení. Mezi tím nechybí oblečení, hygienické potřeby, ale také vánoční dárky od rodin a potraviny na vánoční stůl. Další dodávka zásob totiž k ISS poletí zase až v únoru.

KDE ROSTLY?

Astronauti papriky vypěstovali ve zvláštní komoře podobné skleníku, která je vybavená více než 180 senzory a LED diodami. Hlavním cílem experimentu přitom nebylo uspokojit chuťové pohárky posádky, nýbrž zjistit, jak mikrogravitace a další faktory ve vesmíru ovlivňují růst a následnou chuť plodin. „To, jak paprika pálí, je do velké míry dáno i podmínkami při pěstování,“ uvedla šéfka výzkumného týmu LaShelle Spencerová. „Proto taky budeme druhou sklizeň podrobně zkoumat.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.