NASA nacvičuje ochranu Země: ODKLONÍ ASTEROID! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

NASA nacvičuje ochranu Země: ODKLONÍ ASTEROID!

Srážka jako v Armageddonu!
Srážka jako v Armageddonu! (Foto Profimedia.cz,grafika ESA)

O stejný kousek jako Bruce Willis (66) a jeho parta ve filmu Armageddon (1998) se pokusí NASA. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír se totiž pokusí raketou trefit a odklonit asteroid. To vše v rámci nácviku možností ochrany planety Země před možná smrtonosnou srážkou v budoucnu.

NASA nazvala svůj ambiciózní plán DART (česky šipka), jde ale o test přesměrování dvojitého asteroidu. Svoji teorii o možnosti odklonění nebezpečného vesmírného tělesa si ověří na planetce Dimorphos o poloměru 85 metrů, která obíhá kolem většího asteroidu Didymos (průměr 780 m) a byla objevena v roce 2003 českým astronomem Petrem Pravcem.

Start rakety Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX Elona Muska je naplánován na 24. listopadu. K samotnému nárazu by však mělo dojít až příští rok v září, kdy bude cíl 11 milionů km od Země. Srážka v rychlosti 21 600 km/h bude zaznamenána na kameru, o což se postará jiný satelit, který bude společně se sondou putovat k oběma asteroidům. Náraz zpomalí Dimorphos přibližně o jediné procento, i tak má změnit dobu jejího oběhu okolo Didymose o sedm minut. „DART bude historicky vůbec první ukázkou techniky kinetického nárazu, který změní pohyb asteroidu ve vesmíru,“ uvedla NASA.

Ve filmu použili jadernou nálož

Když se výkonný ředitel NASA dozví, že Zemi zbývá 18 dní do srážky s asteroidem velikosti státu Texas, má jedinou možnost – ihned sestavit a vyslat do vesmíru tým specialistů, kteří dokážou v extrémních podmínkách umístit hluboko do nitra asteroidu jadernou nálož, aby ho rozpůlili a vychýlili z trasy. Do rizikové mise se vydává Bruce Willis a jeho tým.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.