Oceněný Petr Horálek: Vydal se na cestu ke hvězdám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Oceněný Petr Horálek: Vydal se na cestu ke hvězdám

Nádherný  panoramatický  snímek oblohy  nad chilskou horou nadchl porotce z NASA.
Nádherný panoramatický snímek oblohy nad chilskou horou nadchl porotce z NASA. (Foto Petr Horálek/FÚ v Opavě, NASA)

Snovou cestou ke hvězdám ohromil! Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) udělil již 32. prestižní ocenění českému fotografovi Petru Horálkovi, tentokrát za dechberoucí snímek Mléčné dráhy z vrcholu chilské hory La Silla.

Fotografie vznikla během výpravy za úplným zatměním Slunce v červnu 2019 v Jižní Americe. Pořízení panoramatického snímku ale komplikovalo nebezpečné počasí. „Na zhruba 2400 metrů vysokém vrcholu totiž v té době foukal velice silný vítr, v nárazech přes 120 km/h. Díky tomu byl ale vzduch mimořádně čistý a umožnil zaznamenat na jednoduché nastavení krátkých expozic panoramatický snímek s centrální Mléčnou dráhou i mezihvězdnými mračny v ní,“ řekl Aha! Petr Horálek.

Hvězdné nebe na jižní zemské polokouli, kterému dominují centrální část naší Galaxie (Mléčné dráhy) a Magellanova oblaka, pak doplňuje kopule obřího dánského dalekohledu a dalších části areálu. Ten je součástí Evropské jižní observatoře a k výzkumu ho za pomoci vzdáleného přístupu využívají i čeští vědci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.