Unikátní snímky z přísně střeženého vrchu Čerchov: Vstup vyměnil za džíny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní snímky z přísně střeženého vrchu Čerchov: Vstup vyměnil za džíny

Na Čerchov se až do pádu železné opony nesmělo. Fotografie jsou proto naprosto unikátní.
Na Čerchov se až do pádu železné opony nesmělo. Fotografie jsou proto naprosto unikátní.  (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Půl století nesměl kromě vojáků nikdo vstoupit na vrch Čerchov (1042 m) nedaleko Domažlic. Dominanta Chodska se totiž nacházela v hraničním pásmu. I tak se sem dostali ti, kteří věděli, jak na to. Stačily džíny pro pohraničníky.

Jedním z těch, kteří se do zapovězeného místa dostali, byl i Hans Beer z německého Waldmünchenu, obce pod Čerchovem, jen z druhé – té západní – strany hranice. Pro něj zákaz tak úplně neplatil. Pokaždé uplatil pohraničníky a vojáky, do přísně střeženého prostoru se dostal a pořídil tam fotografie. Některé jsou nyní k vidění na unikátní výstavě o Čerchovu v Muzeu Chodska v Domažlicích.

„Když jsme výstavu připravovali, zjistili jsme, že nemáme žádné fotografie od roku 1958, kdy vrchol obsadila armáda, až do 90. let, kdy vojáci Čerchov opustili,“ uvedl ředitel muzea Václav Nejdl. Vypomohl právě Hans Beer. Nejenom, že v době železné opony pořídil fotky na vrchu Čerchov, ale zdokumentoval i část hraničního pásma od Rozvadova až po Všeruby. Pohraničníkům třeba dal džíny, čokolády či sladkosti, nebo karton amerických cigaret, tedy věcí, které u nás nebyly, a braly se jako luxusní zboží. „Za to ho tam pouštěli. Věděli, že když opět dorazí, bude zase pro ně něco mít,“ podotkl muzejník. Své fotky Beer muzeu daroval.

150 fotek

Čerchov je v muzeu zachycen na 150 fotografiích. Nejstarší jsou z konce 19. století, další pak z 2. světové války. „Mezi lety 1945 až 1958 se turisté snažili vrchol oživit, ale nezdařilo se,“ uvedl Nejdl. Horu pak zabrala Československá lidová armáda a postavila tu základnu pro odposlech komunikace německých a amerických letadel. Celá oblast byla uzavřena a zpřístupněna až v 90. letech po pádu železné opony.

Žádný Schwarzkopf

První název je český, druhý je německý a znamená Černá hlava. „Za války se nacisté snažili prosadit, aby lidé z Bavorska používali německý název hory. To se ale nikdy neujalo. Po obou stranách hranice lidé vrchu říkali vždy Čerchov a je tomu až doteď,“ vysvětlil Nejdl.

Čerchov – hora, která spojuje

Kde: Muzeum Chodska, Chodské náměstí 96, Domažlice

Otevírací doba: Pondělí-neděle, 9.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00

Vstupné: plné 50 Kč, snížené (děti do 16 let, důchodci, ZTP) 30 Kč, rodinné 100 Kč

Vstupné jen na výstavu: plné 30 Kč, snížené (děti do 16 let, důchodci, ZTP) 20 Kč

Potrvá do 31. 10. 2022.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.