Největší rizika nákupu rekreační nemovitosti: Než koupíte chatu nebo chalupu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Největší rizika nákupu rekreační nemovitosti: Než koupíte chatu nebo chalupu...

Na co si dát pozor před koupí rekreační nemovitosti?
Na co si dát pozor před koupí rekreační nemovitosti? (Foto scom)

Sháníte chatu nebo chalupu? Tak teď je ta pravá doba na koupi. Zpátky na trh totiž míří rekreační nemovitosti, narychlo kupované během lockdownových omezení. Chalupářská bublina praskla a během lockdownu předražené nemovitosti se s výraznou slevou vrací zpět na realitní trh. „Mít chatu za městem není základní potřebou, je to luxus navíc,“ říká Hendrik Meyer z Bezrealitky. Ceny řady chat a chalup tak padají k zemi. „Dokud lidé musejí šetřit na výdajích pro domácnost, nelze očekávat, že by se zájem o rekreační nemovitosti, a tedy i jejich ceny, prudce zvedaly,“ říká Jan Martina z M&M reality.

5 věcí, které si před koupí ohlídat

Pokud kupujete chatu nebo chalupu, nezapomeňte si prověřit:

1. Technický stav

Stavbu si projděte a zaměřte se na její technický stav. Především omrkněte střechu, komín, vodní a elektrické rozvody a zkontrolujte, jestli někde nejsou trhliny nebo nevlhnou zdi a rohy. Vyplatí se přizvat odborníka, protože zdánlivě výhodnou koupi pak můžete výrazně přehodnotit.

2. Pozemek

Zjistěte, komu patří pozemek, na kterém stojí nemovitost. Může být pronajatý buď od obce, nebo některého státního podniku. Cena pak bývá až o statisíce nižší než cena těch nejlevnějších rekreačních nemovitostí s vlastním pozemkem.

3. Inženýrské sítě

Zajímejte se o připojení k důležitým inženýrským sítím. „Chata, kde nefunguje elektřina nebo není přístup k pitné vodě, výrazně snižuje komfort majitele při jejím obývání,“ říká Jan Záhora z technologické společnosti Nemo Report.

4. Příjezdová cesta

Ptejte se, jak je to s příjezdovou cestou. Pokud vede přes cizí soukromý pozemek, musí být užívání příjezdové cesty vždy právně ošetřeno, abyste se vyhnuli budoucím problémům. „To je možné takzvanou služebností cesty,“ radí Záhora. Nedejte na ústní dohody se sousedy, platí jen to, co je zapsáno na katastru.

5. Územní plán

Nezapomeňte na územní plán. „U stávajících staveb se může stát, že jsou postaveny v území, kde dle územního plánu nelze takové stavby povolit,“ upozorňuje odborník. Navíc se vyplatí vědět, co se plánuje v okolí. Dálniční obchvat by klidný odpočinek výrazně překazil.

Koupí investice nekončí

Chata nebo chalupa je pořádný žrout peněz. A počítejte s tím, že kromě zálohových plateb za elektřinu, plyn nebo vodu a poplatek za daň z nemovitých věcí je nutné vydávat i další peníze za služby, jako je např.:

  • poplatek za svoz komunálního odpadu
  • vyvážení žumpy
  • služby kominíka
  • pravidelné kontroly hromosvodu + podle potřeb počítejte také s náklady na opravu střechy, plotu, fasády, případně interiéru a podlah.

Přečtěte si
Mirka Nová
22. 3. 2024 • 23:41

Souhlasím, že při koupi rekreační nemovitosti je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Sama vlastním chatu a vím, že podcenění rizik se nevyplácí. Chatu pronajímám, a tak jsem si objednala služby firmy z internetových stránek http­s://ww­w.hc­reali­ty.cz­/. Ta nabízí správu nemovitostí, a já se nemusím o nic starat. Jednají za mě s nájemníky a obstarávají všechny opravy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.