Lidé v Písku si připlatí za daň z nemovitosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lidé v Písku si připlatí za daň z nemovitosti!

Písecká radnice získá do pokladny až 58 milionů.
Písecká radnice získá do pokladny až 58 milionů. (Foto MěÚ Písek)

Lidé v Písku si od příštího roku připlatí. Zastupitelé navýšili místní koeficient pro výpočet daně z nemovitosti. V součtu se změnou tarifu, kterou chystá vláda, to znamená citelný zásah do peněženky.

Ten, kdo letos zaplatil za byt tisícikorunovou daň z nemovitosti, uhradí v příštím roce 2520 korun. Takové navýšení se nelíbí některým obyvatelům města. „Je to tahání peněz lidem z kapsy. Máme daně na něco, co už bylo zdaněno při stavbě nebo při koupi,“ shodují se. Podle zástupců radnice se ale s daní z nemovitosti v okresním městě nehýbalo už 31 let! Přitom náklady na údržbu města rostou, stejně tak platy.

„Vláda připravuje návrh změny zákona o dani z nemovitých věcí, který by měl navyšovat základní zákonné sazby na 1,8násobek. Tyto sazby se násobí místním koeficientem. V Písku to znamená celkové navýšení daně o násobek 2,52 oproti letošnímu roku,“ uvedl Ladislav Toman z písecké radnice.

Zdraží i jiní

Písek není jediný. S navýšením daně z nemovitosti počítají například Tábor, který naposledy upravoval tuto daň v roce 2009. „Radní mají navýšení na stole, ale zatím o jeho výši nerozhodli,“ řekl mluvčí radnice Luboš Dvořák. V klidu naopak mohou být obyvatelé Jindřichova Hradce nebo Českých Budějovic. Tam radní zvýšení daně z nemovitosti aktuálně nechystají.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.