Vaše nemovitost propadne státu: Přihlašte se do konce roku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vaše nemovitost propadne státu: Přihlašte se do konce roku

Rozhlédněte se pořádně! Třeba tam někdě je vaše nemovitost!
Rozhlédněte se pořádně! Třeba tam někdě je vaše nemovitost!  (Foto Profimedia, zdroj ÚZSVM k 1.2.2023)

Vlastní nemovitost a ani o tom nevědí... Takových lidí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) evidoval přes 121 tisíc. Úřad teď varuje, že pokud do konce letošního roku vlastníci nesjednají v katastru nápravu, jejich pozemky, louky, či stavby propadnou státu.

K letošnímu 1. únoru úřad v katastru nemovitostí evidoval celkem 121 423 tzv. nedostatečně identifikovaných osob, na které bylo zapsáno 342 952 položek. Konkrétně se jednalo o 147 004 pozemků a 3555 staveb. Jednu nemovitost totiž může spoluvlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků a stejně tak jeden neidentifikovaný vlastník může být majitelem několika nemovitostí.

A pokud se oprávněný vlastník k majetku nepřihlásí nejpozději do 31. prosince, uběhne lhůta stanovená občanským zákoníkem a věc pak propadne státu, který jej bude dál dražit. „Doporučuji proto všem nahlédnout do seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků na našich webových stránkách a zkontrolovat, zda předkům nebo jim samotným nepatří nemovitost, o které nevěděli,“ uvedla šéfka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Úřad však upozorňuje – řízení může být složité a drahé a tak dobře zvažte, zda se vám to nakonec vyplatí.

Aha! přináší odpovědi na nejčastější otázky:

Jak k problému historicky došlo?

V 50. letech minulého století byla povinnost evidence vlastnictví nemovitostí ve veřejném registru na určitou dobu úplně zrušena. Na mapách se tak třeba nezakreslovaly hranice soukromých pozemků užívaných zemědělskými družstvy.

Kdo je nedostatečně identifikovaný vlastník?

Jde o případy, kdy vlastník není znám – v katastru o něm chybí jakákoliv informace. U nedostatečně identifikovaných vlastníků pak chybí třeba datum narození či adresa k jejich jasné identifikaci. Takové případy se z valné většiny týkají pozemků – orná půda, cesty, lesní pozemky či travní porosty. Lze ale nalézt také domy, chaty nebo garáže.

Jak při hledání nemovitosti postupovat?

Pokud jde již i o nežijící osoby a tyto nemovitosti nebyly zahrnuty v dědickém řízení, musí se zahájit nové projednání. Seznam nedostatečně identifikovaných vlastníků pak najdete na webu uzsvm.cz/seznam-niv. Pokud se domníváte, že jste vlastníkem, shromážděte podklady, které svědčí ve váš prospěch a kontaktujte ÚZSVM.

Co když všechny potřebné listiny nemám?

Pro zápis vlastnictví do katastru nemovitostí je nutné předložit rodné listy, oddací listy, úmrtní listy, rozhodnutí z dědických řízení apod. a také listiny týkající se nemovitostí – kupní smlouvy, směnné smlouvy nebo výpisy z dřívějších pozemkových evidencí. Doklady je možné najít v archivech, na obecních úřadech a matrikách. Pokud úřad neuzná listiny za dostatečné, lze se obrátit na soud. Doporučuje se ale povolat advokáta.

Nemovitosti mé rodině mají zapsaného jiného vlastníka. Co s tím?

V takových případech máte jedinou možnost, a to podat žalobu na určení vlastnictví nemovitosti k místně příslušnému soudu.

Kolik mě to bude celé stát? Na tohle ÚZSVM jasnou odpověď nemá. Je nutné počítat se správními poplatky katastrálnímu úřadu. V případě získání nemovitosti je pak potřeba se přihlásit k platbě daně z nemovitých věcí. A pak se musí počítat s odměnou notáři či advokátovi. Suma sumárum, úřad radí dobře zvážit, zda náklady na získání nemovitosti nemohou převýšit její hodnotu.

Mají případní vlastníci šanci uspět?

Data ukazují, že ano. Za čtyři měsíce letošního roku ÚZSVM přispěl k vyřešení 774 případů a zároveň zahájil šetření u 3312 nemovitostí. Od roku 2014 se tak podařilo vyřešit již 51 583 nemovitostí a zahájit šetření u 94 341 nemovitostí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.