Velký přehled Aha! o bydlení: Meziroční »sešup« cen bytů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Velký přehled Aha! o bydlení: Meziroční »sešup« cen bytů!

Ilustrační foto
Ilustrační foto ( Foto Ara)

Pokud chtějí lidé koupit byt, teď je prý vhodná doba. Ale jen pokud mají dost hotovosti. Ceny bytů totiž meziročně klesají. A někde i dost výrazně. Jenže další sešup se podle experta nečeká.

Bydlení ve vlastním vyjde momentálně zájemce pořád na dost tučnou sumu. Ale přeci jen o něco méně mastnou, než tomu bylo loni v červnu. Meziroční srovnání cen jasně ukazuje – až na výjimky – že ceny kvartýrů padají. Z krajských měst je to nejvíce v Ústí nad Labem, kde momentálně stojí 1 m² o 18,5 % méně než loni. A sestupný trend je vidět ve všech velkých městech vyjma dvou – Olomouce a Karlových Varů, kde naopak byty meziročně zdražily. Co už tak veselé není, jsou ceny nájmů. Ty naopak ve většině měst rostly. Důvod je celkem prostý, je o ně zájem, jelikož ceny bytů jsou astronomické.

Půjčku nedostanou

Navíc není tak lehké získat hypotéku. „Financování je mnohem dražší, než bylo na začátku loňského roku. Tudíž velká část lidí, kteří si mohli pořídit byt na hypotéku, aktuálně nemohou, protože splátky by nedokázali zaplatit. A ani banka by jim nedala úvěr, protože by nesplňovali úvěrová kritéria,“ řekl Aha! realitní expert Daniel Kotula. Zároveň dodává, že je momentálně dobrá doba na nákup nemovitosti, protože je nabídka bytů vysoká. Ale jen pro někoho. „Jedinými kupujícími jsou lidé, kteří mají hotovost. Ale samozřejmě těch moc není,“ uvedl expert.

Padat už nebudou

Trend klesajících cen nemovitostí ale zřejmě nebude pokračovat do nekonečna. Podle Kotuly totiž v posledních měsících došlo k určité stabilizaci. Jak v případě cen samotných bytů, tak i výše nájmů. „Ceny nájmů vzrostly, ale už to není tak drsné. Na jaře začaly stagnovat a nemyslím si, že je tady prostor pro nějaký skokový nárůst,“ uvedl. A dodal, že tato situace bude pokračovat, pokud nenastane nějaká zásadní negativní událost.

Přečtěte si
koliaska
31. 8. 2023 • 17:44

No nevím, dnes jsou ty ceny teda docela dost vysoké. My jsme náš dům například kupovali před osmi lety a tehdy jsme za něj sice dali dost, ale dnes by to bylo dvakrát tolik. Trochu jsme měli drobné problémy s koupí domu, ale nakonec jsme to vyřešili s pomocí tohoto právníka http­s://ww­w.ci­kr.cz/ a vše dobře dopadlo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.