Praha má jasně nejnákladnější bydlení vůči platům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Praha má jasně nejnákladnější bydlení vůči platům

Bydlení v hlavním městě je náročné už i pro střední třídu.
Bydlení v hlavním městě je náročné už i pro střední třídu. (E15 Michael Tomeš)

Z celkem 15 evropských hlavních měst trvá v Praze nejdéle naspořit na byt. Jak vypočítali redaktoři serveru Politico, pokud se někdo rozhodne vlastní průměrně velké bydlení pořídit, musel by spořit veškeré své vydělané peníze 25,3 roku.

„Nárůst cen bydlení je ohromný a ve městech je ještě závažnější,“ řekla Lamia Kamal-Chaoui, ředitelka Centra pro podnikání, regiony a města OECD. „A už to nemá dopad jen na chudé, ale také na střední třídu,“ popsala.

Na vině je i covid

Ceny domů a nájmů se od roku 2014 neustále zvyšovaly v celé Evropě, to i během pandemie covid-19, kdy – na rozdíl od předchozích hospodářských poklesů – poptávka po bydlení prudce vzrostla, protože rozšířené lockdowny a nárůst práce na dálku udržely lidi uvězněné ve svých domovech. Podle Eurofoundu jsou mladší obyvatelé nejvíce zasaženi realitní krizí.

Mladí bez šance

Mladí Evropané žijí se svými rodiči déle a je pravděpodobnější, že si byty pronajímají, než aby je vlastnili. Od hledání lepší práce je často odrazuje i skutečnost, že si v některých místech nemohou dovolit žít. „To je problém pro města, která potřebují mladé lidi, aby zůstala konkurenceschopnými,“ shrnuje Kamal-Chaoui.

V Paříži je levněji.

Slováci drží basu

Situace je ze sledovaných měst nejhorší v Praze, která předehnala i takové metropole, jakými jsou Paříž, Brusel nebo Madrid. Naopak hned za českou metropolí se umístila Bratislava, kde si lidé musí na vlastní byt šetřit každou výplatu 23,8 let.

ZÁTĚŽ ZVANÁ NÁKLADY

Čtvrtinu českých domácností dává za náklady na bydlení přes 40 procent příjmů. V listopadu 2021 takových bylo 15 %. Výrazně zatížena náklady na bydlení je větší polovina domácností v příjmové chudobě a přes 35 % samostatně žijících seniorů, nájemníků a domácností s dětmi s příjmy pod medián. Právě zatížení chudších rodin se meziročně nejvíce zvyšuje.

Přečtěte si
Lubica258
13. 12. 2023 • 05:58

Bydlet v Praze může taky jenom blázen. Já jsem tam bydlela rok a stačilo mi to. Pak jsem se přestěhovala do Hradce a teď už bydlíme na vesnici v našem domečku a máme klid. Nechali jsme si ho postavit od http­s://nas­taveb­ni.cz/ a užíváme si ten klid a pohodu. Žádní otravní sousedé, ruch z ulice, prostě božský klid .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.