Domovníci se vracejí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Domovníci se vracejí!

Ve správě má dům na ostravské Hasičské ulici. Místní jsou z něj nadšení.
Ve správě má dům na ostravské Hasičské ulici. Místní jsou z něj nadšení. (Foto Aha! – Michal Charbulák, Ostrava-Jih)

Domovníci a domovnice bývali neodmyslitelnou součástí činžovních domů. V moderních dobách vymizeli, teď ale možná zažívají návrat. Znovu je zavedla třeba radnice Ostrava-Jih. Řemeslo nevymřelo i díky Miroslavu Krenželovi ( 77).

Domovníci kdysi věděli o všem, co se v jejich domě šustlo, a dovedli si tam také zjednat pořádek. Pan Krenžel, povoláním plynař, topenář či vodoinstalatér, se ale ke svému zaměstnání dostal tak trochu náhodou. „Přistěhoval jsem se do historického baráku, který byl vytápěn jen kotli. Tehdy nebyl nikdo, kdo by je obsluhoval. Tak jsem se nabídl. Dělám to dodnes, ale už jako domovník,“ líčil Miroslav Krenžel, který takto pracuje 30 let.

Koho skutečně nemá rád, jsou vandalové. „Loni nám kdosi zničil nové vstupní dveře. Nikdo netušil, kdo. Nenechal jsem to být, získal jsem kamerový záznam od firmy naproti, a ejhle, jakási opilá mladá partička dorazila před dům taxislužbou. Asi se v noci nemohli dozvonit někoho z domu,“ řekl Krenžel. Dnes domovník mimo jiné řeší některé neukázněné pejskaře. „Upravujeme prostor u domu, sází se živý plot. Tak jsem umístil cedulky, ať lidé psy hlídají a ti nedělají exkrementy u domu. Výsledek? Vytrhané cedulky a exkrementy u domu. U domu taky vede cyklostezka. Často řeším poplivané či pomalované stěny. Mrzí mě, jací lidé umějí být,“ usmál se hořce.

Cokoli je potřeba opravit, aktivní senior zvládne.

Jinak vše, co je v domě třeba vyřešit, opravit, udělat, na to se Miroslav Krenžel vrhá s vervou. „Byty jsou tady malé, a tak se několik lidí stěhovalo do většího. Potěšilo mě, jak mi později psali, že se jim v domě i díky mně hezky bydlelo,“ uzavřel Miroslav Krenžel.

Jsou z nich profíci

Projekt domovník-preventista spustila radnice ostravského obvodu Jih loni v říjnu. Je dotován z evropských fondů. Z domovníků v podstatě dělá profesionály. Cíl? Zvýšit bezpečnost a komfort lidí v domech, kde žije velký počet partají. V akci je 19 lidí, 16 z nich má na starost konkrétní domy. Tři z nich jsou pochůzkáři, kteří obslouží 16 až 100 bytů. Spolupracují se záchrannými složkami a s referenty z radnice, kteří na projekt dohlížejí. „Za měsíc proběhne první vyhodnocení,“ vzkázal starosta Martin Bednář.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.