Splněný sen entomologa: PREPARUJE BROUKY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Splněný sen entomologa: PREPARUJE BROUKY

Dan Čagánek ukazuje vzácný preparát Julodis partha z Íránu.
Dan Čagánek ukazuje vzácný preparát Julodis partha z Íránu. (Foto Aha! – Slávka Červená, Dan Čagánek)

Někdo by se jich štítil, pro něj je to splněný sen. Entomolog Dan Čagánek (56) z Otrokovic na Zlínsku dostal nabídku preparovat brouky z Afghánistánu. Jde o raritu, do míst jejich výskytu už se vědci nedostanou!

„Preparoval jsem brouky prakticky z celého světa. Jen ne ze Severní Koreje a Afghánistánu. Ta Korea se mi nesplní asi nikdy, ale teď se podaří Afghánistán. Tak se z toho tetelím blahem,“ řekl Aha! nadšeně. Hmyz preparuje pro entomology, kteří podnikli zahraniční výpravy do Afghánistánu, Íránu a Kazachstánu.

„Výprava, která dělala v Afghánistánu entomologický průzkum, měla velké štěstí. Byla tam v době postupného odchodu amerických vojsk. Musela mít vojenský doprovod a na mnohá místa se pochopitelně ani nedostala. Teď se tam už obyčejný smrtelník nedostane asi vůbec. O to jsou tamní polopouštní a pouštní brouci – puchýřníci, majky a tesaříci – vzácnější.

Brouk z rodu Julodis z Kazachstánu má líbivé, tzv. šagrénované krovky v metalických barvách.

Zatím odpočívají ve skleničce, ale už se na ně moc těším,“ konstatoval sběratel. Momentálně má na stole hotové rarity. „Jsou to endemické druhy z rodu Julodis. Konkrétně Julodis partha z Íránu je vzácný. Popsal ho profesor entomologie na Univerzitě Karlově Jan Obenberger v roce 1923,“ přiblížil.

Určování v Charkově

Co se týká určování brouků, spolupracuje vědec s celosvětově uznávaným odborníkem Juriyem Skrylnykovem z ukrajinského Charkova. „Posílám mu elektronicky fotografie brouků a vypreparovaných kopulačních orgánů. Ani válka neodradila tohoto vystudovaného entomologa z tamní akademie věd od práce,“ poukázal Čagánek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.