Stávkující zemědělci se ptali ministra Výborného: Víš, jak vypadá kráva? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Stávkující zemědělci se ptali ministra Výborného: Víš, jak vypadá kráva?

Zemědělci vyjádřili své požadavky.
Zemědělci vyjádřili své požadavky. (Foto Aha! – J. Koťátko)

Melodie traktorových klaksonů probudily některé Pražany včera brzy ráno. Jak bylo avizováno, zemědělci vyrazili do metropole vyjádřit svůj nesouhlas s kroky vlády a zelenou politikou Evropské unie. Vydržet chtějí do dneška.

Do Prahy podle mluvčího akce Daniela Sterzika zamířilo asi 500 traktorů a dalších strojů. Ty se sjely před ministerstvo zemědělství. „Víš, jak vypadá kráva?“ nebo „Dělej něco pro lidi,“ zněly výkřiky na adresu ministra Marka Výborného (47, KDU-ČSL). Ten vyšel ven a chtěl s nespokojenými agrárníky mluvit. Uvedl, že se chce bavit se zemědělci, nicméně dodal, že organizátoři akce sledují politické cíle, a proto s nimi změny řešit nehodlá. Od farmářů poté obdržel ministr dopis, ve kterém ho žádají, aby Česko odstoupilo od tzv. Zeleného údělu. Zemědělcům také vadí vysoké ceny energií nebo byrokratická zátěž.

Zemědělci, kteří přijeli včera do Prahy, mají pocit, že je nikdo neslyší, i když ministr tvrdí opak. „Naše argumenty jsou odmítány. Nemáme jinou možnost, jak upozornit na tristní situaci, než pomocí občanského protestu a blokád,“ řekl Aha! Bohumír Dufek (69), šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy. Čeští zemědělci jsou ale ohledně protestů nejednotní. Od včerejší akce se distancovaly Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR i Asociace soukromého zemědělství. „Frustraci farmářů chápeme. Proto je vyzýváme k účasti při celoevropských protestech ve čtvrtek na hranicích s Polskem a Slovenskem,“ uvedla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Řešili potyčku

Odpoledne protest pokračoval mítinkem na Malostranském náměstí. Tam došlo ke konfliktu mezi demonstranty a skupinou jejich odpůrců. Zasahovala policie, ale nikoho nakonec nezadržela.

Doprava plynula

Avizovaný protest části zemědělců s traktory a další technikou kolaps dopravy v hlavním městě nezpůsobil. „Praha byla průjezdná a ulice prázdné,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda (80, ODS).

Víte, že...

...vedle předáka Dufka za akcí stojí také bývalý prezident Agrární komory ČR a jeden z největších agrobaronů v Česku Zdeněk Jandejsek (69)?

Fiala protest odsoudil

Podle premiéra Petra Fialy (59, ODS) protesty nemají moc společného s bojem za podmínky zemědělců. „Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají například svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle, než zájmy zemědělců,“ uvedl včera na síti X s tím, že se skutečnými zástupci zemědělců podle něj vláda o podpoře jedná. Proti tomu se někteří účastníci ohradili například transparentem s nápisem: „Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!“. Odpoledne část protestujících opustila i s technikou pražskou magistrálu a začala se vracet domů. Koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý hovořil v ČT o »ukradeném protestu«. Odjíždějícím zemědělcům se podle něj nelíbilo provolávání protivládních hesel, chtěli poklidný protest.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.