Traktory najely do Prahy: Naštvaní zemědělci dovezli do centra hnůj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Traktory najely do Prahy: Naštvaní zemědělci dovezli do centra hnůj

Protest zemědělců na pražské Letné (7.3.2024)
Protest zemědělců na pražské Letné (7.3.2024) (ČTK / Krumphanzl Michal)

Hnůj před Úřadem vlády, traktory v ulicích Prahy a naštvaní zemědělci. Agrárníci včera demonstrovali v hlavním městě. Vadí jim, že vláda podle nich nehájí jejich zájmy. Premiér Petr Fiala (59, ODS) ale řekl, že kabinet tlaku ustupovat nebude a mluvil o vydírání.

Zemědělci s technikou najeli do Prahy brzy ráno a dopoledne bylo ve znamení protestního průjezdu hlavním městem. Symbolicky pět minut po dvanácté pak začala demonstrace před Strakovou akademií. „Vláda nehájí zájmy českých zemědělců a neplní své sliby. Tuzemské zemědělství se nachází v kritickém stavu a farmáři už nemají kam ustupovat,“ řekl šéf Agrární komory Jan Doležal (37). Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha zase hřímal, že agrárníci bojují o svou existenci a za práci nedostávají dost zaplaceno. „Slyšíme jenom sliby,“ prohlásil. Podle odhadů organizátorů se akce zúčastnilo asi 700 traktorů a na 4000 lidí.

Nemusí dostat nic

Když mezi demonstrující přišel ministr zemědělství Marek Výborný (47, KDU-ČSL), lidé na něj pískali a pokřikovali: „Demisi“ nebo „Výborný do hnoje“. Ministr se ale nenechal rozhodit. „Hledáme v tuto chvíli cestu, jak vám podporu pro rok 2025 ve výši 2 miliardy korun – myslím, že to není malá částka – doručit,“ řekl zemědělcům z valníku. Nátlaku prý ustupovat nehodlá. To premiér Fiala byl o něco ostřejší. Protesty označil za vydírání. „Vedení Agrární komory a Zemědělského svazu tedy protestuje i proti tomu, že vláda chce dát do zemědělství 2 miliardy korun z peněz daňových poplatníků navíc. Vzkazu rozumím, na vládě se můžeme domluvit na tom, že ty peníze dáme jinam,“ uvedl premiér.

Mrva před Strakovkou

Jeden ze zemědělců s sebou přivezl i fůru hnoje. A shodil ji před sídlem vlády i na tramvajové koleje. Policisté ho následně zadrželi. Agrární komora zareagovala tvrzením, že nic takového v plánu sice nebylo, ale že nemá důvod se distancovat. „Přivezli jsme kus venkova, protože ty lidi, co tady dneska jsou, pracují od rána do večera, aby uživili tenhle národ,“ řekl k tomu šéf Zemědělského svazu Pýcha. Incident s hnojem pak zkritizoval ministr Výborný a poukázal na porušení slibu, že protest nebude blokovat MHD. Hnůj pak po konci protestů zemědělci svojí technikou začali odklízet.

Co agrárníci chtějí

  • Podporu zaměstnanosti na venkově.
  • Nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat.
  • Vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem.
  • Nedanění evropské provozní dotace.



Přečtěte si
Jaroslav Janda
8. 3. 2024 • 06:00

Jestli zemědělci hospodaří stejně jako demonstrují, tak žádné peníze jim už nepomohou. To ten hnůj mohli vysypat radši nějak efektivněji.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.