Dnes slaví svůj mezinárodní den: Jak správně vybrat čokoládu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 22. července 2025

Svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

Dnes slaví svůj mezinárodní den: Jak správně vybrat čokoládu?

Která je ta vaše milovaná?
Která je ta vaše milovaná? (iStock.com)

Kdy jindy si dopřát čokoládu, než na Mezinárodní den čokolády? Máme pro vás skvělou zprávu, tenhle sváteční den připadá na dnešek! Než ale vyrazíte pro tabulku čokolády do obchodu, Aha! vám poradí, jak vybírat...

Hořká, bílá, nebo mléčná?

Nejvíc drahocenné je na čokoládě kakaové máslo. Platí, že čím víc tohoto tuku čokoláda má, tím je kvalitnější. Podle legislativy musí hořké čokolády, čokolády na vaření a bílé čokolády obsahovat minimálně 18% kakaového másla. •Hořká, někdy nazývaná jako čokoláda, neobsahuje mléko, může obsahovat cukr, ale u kvalitních je na prvním místě kakaová hmota a kakaové máslo. Podle vyhlášky musí obsahovat minimálně 35% kakaové sušiny.

  • Mléčná mívá na prvním místě cukr, ale nemusí to být pravidlem. Na rozdíl od hořké čokolády obsahuje mléčnou složku. Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje pouze cukr, kakaovou hmotu, kakaové máslo a sušené plnotučné mléko, případně lecitin a extrakt z vanilky. Podle vyhlášky musí být podíl kakaové sušiny minimálně 25% kakaové sušiny.
  • Bílá obsahuje z kakaových surovin pouze kakaové máslo. Kakao, které čokoládu barví na hnědo, ne. Dále obsahuje cukr, lecitin a vanilkové aroma a může obsahovat sušené mléko. Obsah kakaové sušiny (kterou tvoří převážně kakaové máslo) nesmí být méně než 18%.
  • Na vaření Od hořké čokolády se mírně liší ve stanovených požadavcích na kvalitu. Obsahuje méně kakaové sušiny, a sice minimálně 30 %.

Při čtení složení zbystřete

Pokud ve složení čokolády narazíte na kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, pak věřte, že výrobce dělal vše proto, aby snížil výrobní náklady, ale rozhodně se nesnažil nijak potěšit chuťové buňky spotřebitele. Podobné je to i u mléčné a bílé čokolády, pokud je ve složení odtučněné mléko. Kvalitu napoví lom Kromě chuti je u čokolád důležité i to, jakou mají texturu. Tu sice z obalu nevyčtete, ale stačí se podívat na lom čokolády. Nejlepší je ji rozlomit nepravidelně (ne podle políček čokolády). Kvalitní čokoláda má lom pevný, hladký, neroztřepený a lesklý. Neměl by se drolit, být matný, ani by v něm neměly být drobné bublinky.

Čoko slovník

  • Kakaové máslo je tuk, který se uvolňuje lisováním kakaové hmoty. Je to to nejcennější, co lze z kakaového bobu dostat. Jeho kvalita a množství má vliv na jemnost a vláčnost čokolády a v neposlední řadě i na chuť.
  • Kakaová hmota vzniká jemným rozemletím upražených kakaových bobů, které jsou předtím zbavené slupek a klíčků. Hmota se snadno mísí s cukrem, jeho přimícháním vzniká čokoládová hmota. Dodává čokoládě hořkost.
  • Kakaová sušina jsou kakaové části (kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo atd.), které jsou zbavené vlhkosti. 

Theobromin: Člověka povzbudí, mazlíčky otráví

Nejen káva, ale i čokoláda může povzbudit. Kromě kofeinu, kterého obsahuje málo, je její další složkou theobromin. Ten v čokoládě působí podobně jak kofein – povzbuzuje nervový systém a rozšiřuje cévy. Jenže především theobromin v čokoládě (a výrobcích z kakaa) představuje pro psy a kočky vážné riziko. Může jim způsobit otravu, a dokonce i smrt.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry