Pověsili profese na hřebík: Stali se mistry čokolády | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pověsili profese na hřebík: Stali se mistry čokolády

Zuzana Mikovská ani Michal Kijonka nelitují, že změnili profesi a vydali se do neznáma.
Zuzana Mikovská ani Michal Kijonka nelitují, že změnili profesi a vydali se do neznáma. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, ČTK)

Doufat, že by se na Měsíci našla čokoláda, by bylo bláznovství. Ale měsíční kameny na Zemi se vypátrat dají. U Michala Kijonky (47) a Zuzany Mikovské (39) na stole v Hrabyni u Opavy.

Bývalý bankovní úředník a personalistka si přáli, aby měli celý den tak dobrou náladu, jako po ranní horké čokoládě, kterou si dávali cestou do práce. A tak svoje profese vyměnili za čokoalchymii. V malé provozovně vaří z kakaových bobů vesmírné dobroty. Každý kousek je spjatý názvem i chutí s astronomií, která je Michalovým koníčkem. „Když jsme šli poprvé prodávat na trh, chtěli jsme být něčím originální. Tak jsme hroudu čokolády rozbili sekáčkem a dali do pytlíků. Buď se prodá, nebo ne. Zmizela do půl hodiny,“ líčí Michal. Ten den vzniklo pojmenování Měsíční kameny. „Chlapeček, který šel kolem, řekl tátovi, že chce tady ty šutry. A bylo to,“ vykládá Michal s tím, že běžně vozí s přítelkyní čokoládu lidem domů osobně. „Baví nás ten přímý kontakt,“ doplňuje. „Kdysi jsem záviděl kamarádovi, který prodával víno, že si s ním chce každý povídat a něco od něj vyzkoušet. Už nemusím,“ směje se Michal a doplňuje, že kdyby vyráběl ozubená kola, asi by se této pozornosti nedočkal.

Pochvala obezitologa
Zuzana tvrdí, že při výrobě čokolády nepřibrali. „Jsou v ní jen kakaové boby, žádný přidaný tuk a minimum cukru. Tím pádem jí stačí sníst kousek a člověk je spokojený,“ vysvětluje. Dokonce si je pozval dětský obezitolog, aby své výrobky prodávali u něj v čekárně. Když rodiče s dětmi vycházeli z ordinace, lékař je posílal ke stolům s čokoládou s tím, že toto jejich potomci mlsat mohou.

Ve vesmíru je ještě možností
Jak se chovají nebo vypadají vesmírné objekty, takové jsou čokolády. Například Proxima Centauri je divoká a nestálá hvězda. „I naše čokoláda se slaným karamelem stejného jména je v ústech taková,“ zmíní Zuzana. Kakaové boby nakupují z Mexika, Vietnamu či Papui Nové Guineje.

Více o mistrech čokolády najdete v tištěném vydání deníku Aha! (17. 5. 2021)

Přečtěte si
-bello-
17. 5. 2021 • 13:30

Nejhnusnější čokoláda je Milka a "Mořské plody " a podobné srágory a kdyby Orion, nebo Figaro ubraly na cukru , byly by vynikající, kdy i teď jsou dobrý. Západní vychvalované zn. čoko našimi snobíky mají tolik cukru,že si to neumí představit a je tam jen proto, aby si firmy vychovaly závislost, tedy odbyt.
Jenže drtit mezi zuby 90% hořké NĚCO , jen proto, že v tom není skoro tuk a vůbec cukr a je to módní !!! mě nebaví. Moje smysly to neuspokojí a přemáhat se je blbost, To si můžu rovnou koupit kakaové boby, což neučiním. Nevím, jak to myslel doktor, ale po ochutnávce toho hořkého tuplem poletí děti do cukrárny

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.