Policista-hrdina David Vlček: Chlapečka zachránil z rozbouřené řeky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Policista-hrdina David Vlček: Chlapečka zachránil z rozbouřené řeky!

Policista David Vlček se psem Olarem.
Policista David Vlček se psem Olarem. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Hoch (1) zmizel ze zahrady v pátek vpodvečer, na břehu rozvodněného potoka se našla jen jeho čepice. Policie do akce nasadila i Davida Vlčka (29) s jeho psem Olarem (5). To už ale velká voda odplavila dítě z potoka do řeky Mže.

Policista David Vlček (29) z Plzně za sebou má velice náročný zákrok. „Začal jsem se psem propátrávat břeh řeky, když ke mně přiběhla paní a křičela, že viděla, jak něco jako hadrová panenka proplulo ve vodě přes jez u Kalikovského mlýna,“ vzpomínal Vlček.

Ležel na kameni

Policista na nic nečekal, ihned skočil i se psem do služebního auta a během chvíle už stál na cestě nad jezem. „Uprostřed řeky asi 10 metrů po proudu pod jezem jsem uviděl bezvládné tělíčko chlapce. Ležel na zádech na kameni, obličej měl nad vodou,“ řekl Vlček. Skočil do vody, která mu sahala ke kolenům, a běžel k dítěti. „Hlavou se mi v té chvíli vůbec nic nehonilo. Nebyl čas. Prostě jsem do vody skočil a chtěl jsem kluka zachránit,“ svěřil se Vlček.

Pomohl mu hasič

Hocha popadl a snažil se s ním dostat co nejdříve ke břehu. „Držel jsem jeho bezvládné tělíčko v náručí, nevěděl jsem, jestli žije, a z toho jsem neměl dobrý pocit,“ řekl Vlček. To už do vody skočil i jeden z hasičů a mířil k nim. „Malého jsem mu podal a on ho vynesl na břeh, kde ho začali oživovat,“ dodal Vlček. Asi po dvaceti minutách se to povedlo a sanitka dítě odvezla nemocnice, kde je dosud.

Jez u Kalikovského mlýna v Plzni, odkud dítě vytáhl.

Majáčky razily cestu do špitálu

Neštěstí se stalo v pátek v době večerní dopravní špičky. Plzeň tak byla těžko průjezdná. Cestu sanitky s dítětem v kritickém stavu do fakultní nemocnice v Lochotíně razilo přes město šest policejních aut. Tři vozy zajišťovaly průjezd křižovatkami, další tři jely v koloně se sanitkou a zasahovaly v hustém provozu, když bylo třeba.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.