Pátrání fotografa Tomáše (30): Poklady v opuštěné vile! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pátrání fotografa Tomáše (30): Poklady v opuštěné vile!

Tajemná vila zabydlená, ale neobydlená.
Tajemná vila zabydlená, ale neobydlená. (Foto pro Aha! – Nevšední místa všedního týpka)

Z některých jeho fotek až běhá mráz po zádech. Všední týpek, jak si Tomáš (30) z Litvínova říká, zvěčňuje nevšední místa. Tajemnými snímky budov či lokalit, které jako by se ztratily v čase, zaujal i řadu fanoušků na sociálních sítích.

Tomáš byl odmala zvědavý průzkumník, venku s kamarády trávil veškerý volný čas. Již tehdy ho bavilo prohledávat opuštěná či tajemná místa. Nikdy ale nic nefotil. „Když jsem později na internetu viděl fotky zapomenutých míst, přišlo mi jako super nápad zařadit takzvaný urbex do svého cestovatelského portfolia,“ říká milovník tajemna. Snímky nejprve přidával na svůj osobní profil na Facebooku, poté se ale rozhodl založit speciální stránku věnovanou netradičním lokalitám. Nápad se ihned ujal. Během devíti měsíců začalo jeho Nevšední místa všedního týpka sledovat na 15 tisíc lidí!

Jako na návštěvě

Mimořádný ohlas vzbudily zejména fotografie z opuštěné vily. „Než jsem do objektu vlezl, tlouklo mi srdce jako o závod. To, že je vila opuštěná, jsem věděl na sto procent od kamarádů a kolegů, kteří tam už byli přede mnou. Tudíž jsem šel na jistotu. I přesto jsem si připadal jako zloděj. Musel jsem tam vlézt oknem. Uvnitř to bylo neskutečné,“ popisuje pro Aha! dobrodruh, který nechce prozradit své příjmení. Podobných míst je prý v Česku spousta. Prozradit, kde se vila nachází, ale nechce. Vlastně se to ani nedělá. „Na těchto místech se vždy pohybuji s maximální opatrností a tichostí. I když už domy nikdo dlouhá léta neobývá, pořád to beru tak, že jsem jen a pouze na návštěvě a podle toho se také chovám,“ dodává.

Co je Urbex?

Urbex neboli Urban exploring je poznávání a fotografování továren, domů či jiných objektů, které vznikly lidskou činností. Většinou jde o opuštěná či tajemná místa. Urbex má jedno nepsané pravidlo, jímž je: „Neodnášej si nic než fotky, nenechávej nic než stopy.“ Lokace se průzkumníci snaží tajit, případně si je mění pouze mezi sebou.

Sen o Černobylu

Na světě snad není hrozivější místo pro pořizování Urbex fotografií než ukrajinský Černobyl a přilehlé město Pripjať. Tomáš ho navštívil na Silvestra 2020. „Splnil jsem si tím svůj sen. Strávil jsem tam neuvěřitelný týden. Mluvil jsem s lidmi, kteří se po jaderné katastrofě odmítli odstěhovat a stále tam žijí. Je to emočně velmi silné místo,“ vypráví Tomáš.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.