Františka Votavová z Jirkova: 105. narozeniny oslavila sladkostmi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Františka Votavová z Jirkova: 105. narozeniny oslavila sladkostmi

Jubilantka Františka Votavová.
Jubilantka Františka Votavová. (Foto Městský ústav sociálních služeb Jirkov)

Františka Votavová z Jirkova oslavila v pondělí 105. narozeniny. Domov pro seniory jí uspořádal oslavu s příbuznými a obyvateli domova. Jubilantka všem sama do mikrofonu poděkovala za milé chování a trpělivost.

„Věk nám také prodlužuje, že si tady v domově žijeme tak v klidu a beztarostně,“ řekla. Recept na dlouhověkost vidí v tom, že nikdy nebyla nervák a vše řešila v klidu. „Hlavně brát život s optimismem,“ řekla. Měla spokojené manželství, které trvalo sedmdesát čtyři let. Dělají jí radost tři vnoučata, pět pravnoučat a také dvě prapravnoučata.

Se synem Petrem (75) si telefonuje denně a často ji všichni navštěvují. „K narozeninám chtěla meloun, oplatky, sušenky a další sladkosti, které má ráda,“ prozradil syn Petr s tím, že jí rodina přinesla vše, co má maminka ráda. Františka Votavová přestála i onemocnění covidem. S lehčím průběhem. Jak to bylo možné, nechala se proti němu očkovat. Ještě před nedávnem pletla, ale už prý na pletení nevidí. Ráda však alespoň lupou čte červenou knihovnu.

Narozena za Rakouska-Uherska

Za svůj život zažila pět politických režimů. Narodila se v Libkovicích u Duchcova.  Po měšťance se přestěhovala do Prahy, kde poznala manžela Františka (†100). Žili spolu 80 let a 74 let byli manželé. Jako nejdéle oddaný pár byli zapsáni do české knihy rekordů. V 50. letetech se přestěhovali do Jirkova. Paní Votavová pracovala v elektrárně a poslední roky žije v domově důchodců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.