Smutný příběh vojáka Emanuela z Kuřimi: Ušel 4000 km a... Soused ho udal úřadům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Smutný příběh vojáka Emanuela z Kuřimi: Ušel 4000 km a... Soused ho udal úřadům!

Emanuel Kučera jako mladík.
Emanuel Kučera jako mladík. (Foto Milan Hála, Sylvia Laurincová, archiv)

Na neuvěřitelný příběh odvahy, vytrvalosti, lásky k rodině, ale zároveň i odporné sousedské zrady, narazila kuřimská městská historička Sylvia Laurincová. Při práci na knížce o legionářích narazila na dosud neznámý a pohnutý osud statečného a milujícího vojáka Emanuela Kučery z Kuřimi.

Z příběhu se tají dech i po sto letech. Vír počátku 20. století přivedl tehdy sotva třicetiletého čerstvého ženáče a tátu Ladíka (2) a Frantíka (1) na fronty první světové války a poté i do ruského zajetí. Rakousko-uherský pěšák se dostal až do Tobolska za Uralem. A jako většina zajatců musel pracovat, coby zedníka ho přidělili na statek. Statkář poznal, že jde o schopného a šikovného fachmana. Rozhodl se, že ho k statku trvale připoutá sňatkem s nějakou svou děvečkou. Jenže, ouha! „Emanuel měl rodinu doma v Kuřimi a nezapomínal na ni ani po dvou letech v zajetí,“ zjistila Sylvia Laurincová.

Předlouhá cesta

Eman využil příležitosti a utekl. Celých 4000 kilometrů se kradl po nocích domů, za svou Františkou a synky. Pěšky! Přešel Ural, Kamu, Volhu, Dněpr. Překonal i frontu a po půlročním pochodu, kdy denně čelil nebezpečí smrti, stanul na poli nad Kuřimí. Tam jej ale zahlédl jeden ze sousedů a navrátilce okamžitě udal úřadům... Voják, aniž se objal se ženou, skončil u soudu. Císař rekruta ušetřil, nedostal kulku. Za zběhnutí jej ale poslal na frontu a rovnou na krvavá jatka na Piavě.

Zraněný, ale nezlomený

Na Piavě se Emanuel zapojil do boje. Byl raněn. Zranění naštěstí nebylo smrtelné, přesto ale zanechalo doživotní následky, Kučera byl uznán válečným invalidou. Důležité však bylo, že skončila válka a on se mohl konečně vrátit domů ke své manželce a dětem. Teď už bez obav z udavačů. Radost se shledání byla náramná. A rodina Emanuela Kučery se po jeho návratu rozrostla o dceru Helenku, která se narodila v roce 1920, a o šest let později i syna Miloše. Statečný chlap a věrný manžel Emanuel Kučera (†67) žil pak v kruhu své rodiny až do své smrti v roce 1950.

Uprchl z trhu

Statkář v Tobolsku Kučerovi natolik důvěřoval, že ho posílal i na trh do města. Tak ho jednou poslal s vozem a koňmi jednou prodat vejce a maso. Emanuel ale využil příležitosti, vůz i koně prodal a vydal se na dlouhou pouť zpátky domů, za rodinou.

Rekrut z Kuřimi

Emanuel Kučera, rekrut v první světové válce, se narodil v Kuřimi 15. prosince 1883 v domě č. 92 (dnes Podhoří 92/16) domkaři Františkovi Kučerovi a jeho manželce Josefě.



Přečtěte si
defakto
12. 6. 2021 • 10:18

krásny příběh, ještě že nakonec všechno dobře dopadlo. Možno by stálo za to pátrat po potomcích uvedeného vojáka , jeho vnucích nebo pravnucích kteří žijí v současnosti a mohli by příběh jeho života doplnit.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.