Poslušně hlásím, je mi 100! V roce 1921 vyšly Osudy dobrého vojáka Švejka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poslušně hlásím, je mi 100! V roce 1921 vyšly Osudy dobrého vojáka Švejka

Jednoznačně nejlepším Švejkem na filmovém plátně byl ten s tváří Rudolfa Hrušínského.
Jednoznačně nejlepším Švejkem na filmovém plátně byl ten s tváří Rudolfa Hrušínského. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Supraphon, Panorama Kino, ara)

Věhlasem překonal svého tvůrce. Stal se synonymem pro typického Čecha a jeho příhody byly mnohokrát knižně vydány i zfilmovány. Josef Švejk, dobromyslný voják, se představil poprvé před 100 lety.

Bohém, buřič i pracant. Tak lidé mluvili o Jaroslavu Haškovi (†39) v roce 1911, kdy bylo novináři 28 let a kdy si po návratu z hospůdky na papír zapsal: „Pitomec u kumpanie. Dal se sám vyzkoušet, aby vystupoval jako řádný vojín.“ O nic nešlo, jen o nápad na knihu o ne právě chytrém vojenském dobrovolníkovi. O hrdinovi, který s ‚Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války‘ začal žít vlastním životem. První sešit románového příběhu vyšel roku 1921, tedy před 100 lety. „Vyhoďte ze svých knihoven Tarzána v pralese a různé blbé překlady krváků! Ukažte, že máte smysl pro českou knihu,“ vábila na něj reklama. Dílo, jež autor nestihl dopsat, vyšlo v téměř 60 jazycích, zfilmováno bylo zhruba dvacetkrát a dobylo celý svět.

Světová superstar

Prosťáček Josef Švejk. Jeho sochy stojí kromě Česka na Slovensku, v Polsku, Rusku a na Ukrajině. Jako operu jej uvedl americký skladatel Robert Kurka (†36) coby muzikál s hudbou Konstantina Weckera (74), pak berlínské divadlo Theater des Westens. Švejk se stal téměř mýtem. „Generace čtenářů znají zpaměti celé pasáže knihy. Stejně jako je spojen obraz Švejka s obrázky Josefa Lady, zvukově pak s Janem Werichem – načetl celý román. Ovšem už v roce 1936 vznikly nahrávky s komikem Ferencem Futuristou,“ řekl Aha! Vladan Drvota ze Supraphonu. Naopak jedním z posledních zpracování je rusko-ukrajinský animovaný snímek Dobrodružství statečného vojáka Švejka (2012). Sám Hašek by žasl, úspěch svého díla si ale neužil, 3. ledna 1923 zemřel na ochrnutí srdce.

Nešvejkuj!

Věhlas díla se tak promítl do každodenního života, že dal vzniknout i novým výrazům. Třeba sloveso »švejkovat« znamená nezodpovědnost, popírání řádu nebo směšné, nesmyslné chování, ale také typický český um ze všeho se vyvléct a vše ustát s vtipem. Za hranicemi se také o Češích mluví jako o národu Švejků, což nepříjemně značí, že jsme pohodlní a trochu zbabělí pivaři. „Švejk vypadá, že je hloupý, ale přitom je vlastně chytrý. I v mezních situacích zachovává klid, převahu, dokáže věci prohlédnout,“ míní ale Radko Pytlík (92), literární historik a odborník na Haškovo dílo.

Hrušínský ztloustl

Jednoznačně nejlepším filmovým Švejkem byl Rudolf Hrušínský (†73), zahrál si ho ve dvou snímcích (1956 a 1957). Pro roli také doživotně obětoval štíhlou figuru, kterou tehdy jako 36letý herec měl. Dvacet kilogramů nutných pro získání správné figury si zajistil tučným jídlem a hlavně pitím piva. „Podobu Švejka splňoval nejlépe. Když jsme se po letech potkali, posteskl si, že už ta nabraná kila nikdy neshodil,“ vzpomínal režisér obou filmů Karel Steklý (†83).

Víte, že...

...Haškův zdravotní stav mu znemožnil psaní, čtvrtý díl tak už diktoval? A tak jeho humoristický román dokončil až Karel Vaněk (†46), ten napsal i další dvě pokračování.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.