Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler (†90): Sláva jeho Krtečka se dotkla až hvězd! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler (†90): Sláva jeho Krtečka se dotkla až hvězd!

Zdeněk Miler
Zdeněk Miler (David Malík / Blesk)

S jeho obrázky bylo natočeno na 70 animovaných filmů, 49 z nich patří legendárnímu Krtečkovi, jehož dnes zná celý svět. Zdeněk Miler (†90) tvořil i 18 hodin denně a svou práci miloval. Od jeho narození zítra uplyne století.

Výtvarník a režisér Zdeněk Miler se narodil 21. února 1921 v Kladně, kde velmi brzy začal tvořit první obrázky. S portrétem své babičky Kristýny v roce 1939 jako osmnáctiletý uspěl v přijímací zkoušce na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. „Naučila mě vidět věci, které jiní neviděli,“ říkal.

O krtka zakopl

Miler měl rád procházky přírodou, kde v roce 1954 přemýšlel o vhodné postavičce pro kreslený film. Na krtka přišel, když zakopl a téměř spadl do krtince. „Běžel jsem domů, z knihovny vytáhl Brehmův život zvířat a tam jsem si ho našel,“ vzpomínal na zrod legendy. První příběh Jak krtek ke kalhotkám přišel (1957) znamenal pro Milera dva roky práce, během nichž se snažil z nevzhledného savce udělat dětského hrdinu. Podařilo se, dokonce nad očekávání.

Vše řeší vtipem

Přestože Miler stvořil i další hrdiny a pohádky pro několik generací dětí, třeba Jak sluníčko vrátilo štěňátku vodu (1960) či Cvrček a housličky (1978), ilustroval knížky Cesty formana Šejtročka nebo Kubula a Kuba Kubikula či filmy pro dospělé, superstar se stala z Krtečka. „Je to v jeho povaze. Je milý, nepříjemné věci řeší vtipem,“ věřil tvůrce.

Dobyl i vesmír

Věhlas postavičky překročil hranice Česka i Země! Cestovatele projektu Naše cesta kolem světa provedl 22 zeměmi, astronaut Andrew J. Feustel (55) vzal figurku krtka do vesmíru. Dokonce dvakrát – v dubnu 2011 a v březnu 2018. Jeho manželka má totiž moravské předky...

Vyznamenání od prezidenta

Miler byl celý život skromný. „Nejvíc si vážím daru od nejvyššího, že jsem to všechno mohl dělat,“ řekl i poté, co obdržel prezidentskou Medaili Za zásluhy I. stupně (2006). „Byl vzácným člověkem, kterému se podařilo najít cestu k dětem. Jeho příběhy jsou plné laskavosti, pohody a klidu,“ uvedl zástupce radnice Prahy 4, kde byl Miler čestným občanem, když 30. listopadu 2011 v sanatoriu v Nové Vsi pod Pleší zemřel. In memoriam byl roku 2012 oceněn za celoživotní přínos animovanému filmu.

Týden dovolené za symbol

Roku 1942 začal Miler pracovat jako animátor ve zlínských filmových ateliérech. Po třech letech ale zamířil do proslulého studia Bratři v triku, vedeného loutkářem a výtvarníkem Jiřím Trnkou (†57). Ten také vypsal soutěž na nové logo. Vyhrál Miler s trojicí kudrnatých kluků v pruhovaném tričku. Za odměnu tehdy dostal placenou týdenní dovolenou.

Víte, že...

...zvuk pláče a smíchu daly Krtkovi jeho dcery Kateřina a Barbora? Kromě prvního filmu nemluví, vydává jen citoslovce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.