Před 45 lety měl premiéru Maxipes Fík: „Tati, já byfem chtěla pfa,“ řekla tehdy Ája | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Před 45 lety měl premiéru Maxipes Fík: „Tati, já byfem chtěla pfa,“ řekla tehdy Ája

Fík s Ájou baví generace dětí už 45 let.
Fík s Ájou baví generace dětí už 45 let. (Foto – Jan Šimeček, ČTK/S. Peška, repro YouTube, ara)

Přerostlý chlupáč, který umí mluvit, řídit auto, skočit pro noviny, a dokonce chodí i do školy. To je maxipes Fík. Oblibu si společně se svou kamarádkou Ájou získal u dětí i dospělých. První díl slavného večerníčku měl premiéru přesně před 45 lety, 14. května 1976.

Nerozlučnými kamarády se Fík s Ájou stali od první chvíle, kdy tatínek domů přinesl malé štěňátko. Bylo sice malé, ale hodně rychle rostlo. Nejdříve měl Fík pelíšek z krabice od bot, poté v proutěném koši. O den později nestačila ani dřevěná bouda na zahradě. „Ten pes zase vyrostl, musí z domu,“ prohlásil tatínek. Naštěstí chlupáč Áje záhy zachránil život, když se topila v nedalekém rybníku. A tak mu nakonec tatínek postavil velký dům.

Rek, ne Fek

V prvním dílu je Ája ještě maličká a neumí pořádně vyslovovat. „Tati, já byfem chtěla pfa,“ řekla tatínkovi, když žádala o mazlíčka. Když se ho dočkala, neuměla říct ani jeho jméno. „Rek, ne Fek. To už rovnou můžeš říkat Fík,“ smál se tatínek, který tak poprvé vyřkl legendární maxipsovo jméno.

Předlohou byl Šoula

Fíka Jiří Šalamoun nakreslil podle svého bobtaila neboli staroanglického ovčáka Elstra, kterého přezdíval Šoula. I Rudolf Čechura měl mnohaleté zkušenosti s nadměrnými psy, staral se o bernardýna. A jak to bylo s postavou Áji? „Otec mě měl doma jako předlohu, když ji kreslil, ale jinak je to dcera pana Čechury,“ prozradila dcera výtvarníka Barbora Šalamounová.

Příběh plný hvězd

Při tvorbě seriálu se sešla hvězdná sestava umělců. Autorem Fíka byl spisovatel Rudolf Čechura (†83), kterého pronásledoval komunistický režim. O Fíkovu podobu se zasloužil výtvarník Jiří Šalamoun (86) a všechny postavy nezapomenutelně namluvil herec Josef Dvořák (79).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.