Máchův Máj: Před 185 lety poprvé hrdliččin zval ku lásce hlas | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Máchův Máj: Před 185 lety poprvé hrdliččin zval ku lásce hlas

Karel Hynek Mácha
Karel Hynek Mácha (Profimedia.cz, ara)

»Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas.« Pamatujete, jak jste tyto verše recitovali ve školních lavicích? Poprvé spatřily světlo světa před 185 lety, kdy Karel Hynek Mácha (1810 – 1836) svou lyrickoepickou skladbu vydal. Cesta k úspěchu Máje ale byla trnitá.

Máchovy současníky dílo vydané 23. dubna 1836 v nákladu 600 výtisků nijak neoslnilo. Nelíbilo se jim, že báseň, ač napsána česky, není vlastenecká ani výchovná či osvětová. „Pan Mácha jest básník. Avšak přece bych rád temné zvuky harfy jeho jinák slyšel zvučeti, jinák, aspoň za věku našeho ne tak nečesky,“ napsal o Máji dramatik a autor textu naší hymny Josef Kajetán Tyl.

Smrt na choleru

Mácha sám se toho roku otáčel i jinak než literárně. Dokončil absolutorium na právech, koncem září nastoupil na místo koncipienta v Litoměřicích. Zde také jeho život nečekaně skončil. Jak si asi všichni pamatujeme ze školy, básník se při hašení požáru zřejmě nalokal vody, ze které chytil bakteriální infekci, a 6. listopadu 1836, jen 10 dní před svými 26. narozeninami, zemřel. Lékař příčinu smrti označil za mírnější formu cholery.

Konečně uznání

Máchova tvorba ale žila dál. Nová generace spisovatelů, mezi nimi Jan Neruda či Božena Němcová, si jej vzala za svého. Po Máji pojmenovali i svůj almanach, který byl jejich hlavním spojujícím dílem, a označení májovci. I díky nim se báseň stala nedílnou součástí jak školních osnov, tak našich domácích knihoven.

Skandální deník

Jiný pohled na Máchovu osobnost než jeho dílo nabízí básníkův soukromý šifrovaný deník. Rozluštil jej už Jakub Arbes, ale text plný vulgarismů a detailních zápisů, kolikrát a jak Mácha svou milou Lori »pical či fikal«, se rozhodl nevydávat. Zasazovali se o to až surrealisté ve 30. letech minulého století.

Žárlivost a hádky

Na Lori Mácha až chorobně žárlil a neustále se s ní hádal. „Odpusť jí Bůh, jestli mne klame, já ji neopustím, jestli mne jen miluje, a to se zdá, vždyť bych si i ku*vu vzal, kdybych věděl, že mne má ráda,“ zapsal si umělec do deníku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.