Mánička, vykulená kamarádka Hurvínka: Už 91 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mánička, vykulená kamarádka Hurvínka: Už 91 let!

Helena s Máničkou a Bábinkou a Martin Klásek se Spejblem a Hurvínkem.
Helena s Máničkou a Bábinkou a Martin Klásek se Spejblem a Hurvínkem. (Foto: A. Malachovský, J. Poláček)

Kdopak by je neznal? Vyrůstali jsme na nich všichni! Řeč je partičce okolo Spejbla a Hurvínka. Konkrétně teď máme na mysli Máničku s nenechavým pejskem Žerykem. Věřili byste, že jsou tu oba s námi už 91 let?

Inspirace upovídanou holčičkou

Mánička do divadla »nastoupila« v dubnu 1930. Scéna se profesionalizovala, Spejbl a Hurvínek potřebovali ženský element. Kvůli širší škále možných situací, kvůli pointám, také aby se nenásilně prodloužily dialogy a loutky déle udržely pozornosti dětí, bylo třeba soubor posílit. „Bylo zřejmé, že Hurvínek potřebuje partnerku své generace. A Josef Skupa mu nadělil Máničku. Inspirovala ho k tomu kamarádova upovídaná dcerka ve vlakovém kupé. Nezavřela pusu a Skupa věděl, že to je přesně to, co divadlo potřebuje,“ vylíčila Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka. Už tehdy můžeme mluvit o genderové vyváženosti. Jisté je, že také holčičky potřebovaly mít svoji hrdinku, Hurvínek protějšek. Ve vztahu k otci byla linka jasná (zlobil, uváděl svého rodiče rozpaků, provokoval, ale musel poslouchat), ale potřeboval se také na někoho vytahovat, někoho poučovat a být třebas i džentlmen…

Bábince je »teprve« padesát

Mánička vstoupila na divadelní prkna v představení Hurvínkova jarní revue a jednalo se o představení pro dospělé publikum. Tato hra se hrála ještě v amatérských časech a po profesionalizaci souboru již nebylo v plánu hru uvádět. Publikum si ale představení doslova vynutilo! Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka reagoval po svém a hru na divadelní repertoár tedy vrátil. Tentokrát ale pod trefným názvem Revue z donucení. Tehdy se začala psát Mániččina bohatá historie. Ve stejný den také přišel Žeryk, věrný psík. Zajímavé je, že paní Kateřině, Mániččině Bábince, bude v září teprve padesát! Přišla do souboru poslední a je benjamínkem. Příjmením je Hovorková! Protože hodně mluví. Příbuzenský vztah není úplně vyřešen, zdálo by se, že jde o matku s dcerou, přitom její oslovení zní Bábinka…

JAK SE MĚNILA PODOBA

Mánička ze všech loutek nejvíc měnila účes, ale také tvář. Původní podoba od řezbáře Gustava Noska je dnešku hodně vzdálena. Na tehdejším návrhu Jiřího Trnky upoutají doširoka vykulená kukadla. Měla také tmavé vlasy a mašli. Objevila se na scéně postupně v pěti různých podobách, byla pak blondýnka, až dnes je zrzavá. Mění šaty, má velké brýle, je intelektuálka a pilná žákyně a čtenářka. Je panovačná a nemá ráda Hurvínkovo lajdáctví. Lze říct, že dnešní zjev částečně odpovídá Heleně Štáchové, jak ji viděl návrhář Zdeněk Juřena.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.