Pat&Mat: Popletové, kteří dobyli svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pat&Mat: Popletové, kteří dobyli svět!

A je to! Není nad pocit z dobře odvedené práce.
A je to! Není nad pocit z dobře odvedené práce. (Foto ČTK/Ivan Vít, ara)

Za to, na kolik neotřelých nápadů tihle dva sympaťáci přišli, by si možná zasloužili i Nobelovu cenu. Považte sami, že vyrábět jahodový džem v pračce nebo stěhovat po schodech těžké krabice na lyžích, chce trochu fištrón. A ten Patovi a Matovi nechybí už 45 let!

Poprvé se na televizních obrazovkách objevili 12. srpna 1976 ještě pod názvem Kuťáci. „Film byl o kutilech, ale taky groteska, k níž by se spisovný termín nehodil. Kuťáci mají stejný význam, jen v tom slově je nadsázka, stylizace, humor,“ vysvětloval režisér animovaného hitu Jiří Kubíček. Později se seriál vysílal pod názvem ...A je to!, teprve po revoluci se dospělo současnému názvu. A oba panďuláci konečně dostali i jména! Měnilo se ale také jejich oblečení. Červená barva Matova trička měla podle komunistického režimu parodovat Sovětský svaz, a tak se vyšší z dvojice musel na čas převléknout do šedomodré. Ať už na sobě ale měli Pat s Matem cokoli, učarovali dospělým (jimž měli být původně určeni), ale i dětem po celém světě.

Tak se dělá seriál

● Výroba jednoho dílu trvá i v dnešní době asi 3 měsíce, což je přibližně stejně dlouho jako v začátcích.
● Loutky, rekvizity i dekorace se vyrábějí ručně.
● Jedna loutka vydrží pouze 7 epizod, poté se musí vytvořit nová.
● Jednotlivé scény se nafotí digitálním fotoaparátem, uloží na pevný disk a poté se v počítači upraví a doplní o hudbu.

Pat

Menší a kulatější z dvojice. Poznáte ho podle modré rádiovky, džínů a žlutého trička. Většinou je to on, kdo začíná vymýšlet, jak si s danou situací poradit, a pak hledá pomoc u Mata.

Mat

Čahoun, který nosí modro-bílý pruhovaný kulich, rifle a červený rolák. Miluje pečené kuře a vůbec všechno jídlo. A rád Matovi se vším pomůže, i když to dost často nevede k úspěchu.

Celý článek naleznete v tištěné verzi Nedělního Aha! (15. 8. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.