Unikátní sbírka vzniká v Jaroměři: Padesátku historických loutkových scén | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní sbírka vzniká v Jaroměři: Padesátku historických loutkových scén

Principál jaroměřského Boučkova loutkového divadla Roman Bedřich Bauer (57)
Principál jaroměřského Boučkova loutkového divadla Roman Bedřich Bauer (57) (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Už sedmým rokem vzniká v Česku, v Jaroměři na Náchodsku, jedna z nejucelenějších sbírek historicky cenných rodinných loutkových divadel. Za tu dobu se rozrostla na téměř pět desítek exemplářů.

Starodávná divadélka vytvořená podomácku i sériově v průmyslové výrobě shromažďuje principál jaroměřského Boučkova loutkového divadla Roman Bedřich Bauer (57). Rád by je zachránil a uchoval pro budoucí generace. Jde většinou o originální kulisy a scenerie a také několik kopií, které by časem rád nahradil původními. „Bohužel se jich ale moc nedochovalo, takže se velmi těžko shánějí,“ přiznává loutkoherec.

Začátek v Německu

Nejstarším kusem v jaroměřské sbírce je divadélko z roku 1845 pocházející z Německa. „Tam se s výrobou rodinných divadel začalo. Dělaly se tehdy z kašírovaného papíru a představovaly scény z her. Nejprve je měli lidé doma jen vystavené. Až později si s nimi začali s dětmi hrát,“ nastínil principál. „U nás bylo takovou první vlaštovkou rodinného divadélko Národ sobě, které vyšlo v roce 1894 v časopise k vystřižení. Lidé si ho pak mohli podlepit lepenkou a vybarvit,“ dodal Bauer.

Dražší než bochníky

Na některých kusech ve sbírce jsou ještě zachovány i údaje o ceně, ze kterých vyplývá, že ne vždy bylo pořízení rodinného divadlo levnou záležitostí. Například za loutkové divadlo od Artuše Scheinera provedené fotolitografií v roce 1932 s 15 archy zaplatil tehdy zájemce 28 korun, což je částka, za níž by měl 10 bochníků chleba. Minimální mzda v té době byla přitom kolo 250 korun.

Socialismus vzal pestrost

I když doba přinášela stále lepší technologie výroby, dá se říci, že ta nejhezčí rodinná divadélka vznikala na konci 19. století, a především pak v době první republiky, kdy dosáhla i svého největšího rozmachu a obliby. „Tehdy je totiž navrhovali význační umělci a malíři, ale jak se blížila druhá světová válka a socialismus, je vidět, že ta zdobnost stále více mizela,“ shrnul šéf jaroměřských loutkoherců.

Víte, že...

...zájemci o prohlídku sbírky rodinných divadel si mohou domluvit návštěvu na telefonu 777 812 470? Vstupné je dobrovolné...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.