Expozice unikátů starých přes 100 let: Loutky z 1. světové války | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Expozice unikátů starých přes 100 let: Loutky z 1. světové války

Replika Kašpárka, který pochoval s rakousko -uherskou orlici v politických kabaretech.
Replika Kašpárka, který pochoval s rakousko -uherskou orlici v politických kabaretech. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Mírnily utrpení, obveselovaly a přinášely rozptýlení! Tak obrovskou moc měly pro vojáky v 1. světové válce loutky. Desítky dochovaných unikátů vystavuje Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi.

Vedle rodinných fotografií a dopisů, které vojáci nosili u sebe, aby si zachovali vzpomínky na domov, znamenaly loutky alespoň na chvilku únik od bitevní vřavy. Válčícím dělaly společnost přímo v zákopech, obveselovaly zraněné v polních nemocnicích a bavily i ty, kteří zrovna nebyli v první linii. „Odpoutávaly od války a smrti, vracely vojáky do dětství a tisíce kilometrů vzdálených domovů,“ popisoval Aha! kurátor unikátní expozice Richard Matula. A nejen to. Loutky byly mnohdy také motivací k dalšímu boji.

Vyráběly se ze všeho, co měli vojáci zrovna po ruce. Když nebylo dřevo, sáhli po bramborách, nebo si je prostě vystřihali z dopisnicového papíru. Často je oblékali do kusů látek z vojenských košil.

Vzácné marionety z rodu Kopeckých
Mezi nejvzácnější vystavené skvosty patří marionety pokračovatelů jednoho z nejslavnějších rodů kočovných loutkářů. Bratři Antonín, Jindřich a Matěj byli pravnuci patrona českého loutkářství Matěje Kopeckého (†72). Původně bojovali na jižní frontě rakouské armády, z níž pak přeběhli na italskou stranu a vstoupili do československých legií. Právě tam vyráběli marionety, které jsou i na výstavě.

Ze špalků z polní kuchyně

Měkké lipové dřevo, které se k výrobě marionet používá nejčastěji, ale Kopečtí nesehnali, a tak je nožíky řezali z dubových či bukových špalků z polní kuchyně. „Tvořili je asi 14 dní, než měli premiérové představení, které údajně sledovaly až 4000 vojáků,“ doplnil kurátor výstavy.

Papírové divadlo na špejli

Součástí expozice jsou i tzv. plošné loutky. Pomalováním korespondenčních lístků polní pošty, vystřižením a nalepením na špejli vzniklo celé papírové divadlo. Na počátku války je vyrobil Josef Matěj Gottlieb, který vystudoval uměleckoprůmyslovou školu a před vojnou působil v Národním divadle, kam se po válce vrátil.

Výstava Loutky na frontě

Kde: Muzeum loutkářských kultur Chrudim
Otevřeno: denně od 8.30 do 17.00
Za kolik: 50 Kč
Potrvá do 1. září 2019



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.