280 let od narození Josefa II.: Jak jeho reformy ovlivnily náš život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

280 let od narození Josefa II.: Jak jeho reformy ovlivnily náš život

Josef II. proslul jako osvícenský reformátor.
Josef II. proslul jako osvícenský reformátor. (Foto Wikipedie)

Bylo mu čtyřiadvacet let, když usedl na trůn. Zpočátku ho Josef II. (*1741 – †1790) sdílel se svou matkou Marií Terezií (*1717 – †1780) na jejíž j reformy navázel. Byl ale odvážnější. Zrušil nevolnictví, povolil jiné než katolické náboženství a třeba zavedl dnešní podobu příjmení!

Josef II. se narodil 13. 3. 1741 jako nejstarší syn Marie Terezie a Františka I. a tak byl pro roli budoucího císaře připravován už odmalička. V mládí podnikal i řadu cest jak po zemích v državě jeho matky, tak po Evropě. Tam sbíral inspiraci pro své pozdější reformy.

Chtěl modernizovat

Bylo jich tolik, že se pro ně vžil souhrnný název josefínské. Píše se, že vydal na 6000 výnosů. Jeho snahou bylo zastaralý rakouský stát modernizovat. Začal s nimi hned po smrti matky Marie Terezie, které jeho nápady krotila. Už roku 1781 vyhlásil v českých zemích konec nevolnictví, o dva roky později nařízení rozšířil i na Moravu. Z nevolníků se stali poddaní a pro stěhování, sňatek či vzdělání svých dětí už nepotřebovali souhlas vyrchnosti. V celém rakouském císařství také zavedl jako úřední jazyk němčinu, což se nelíbilo českým vlastencům.

Pořádek v příjmeních

Méně známá je jiná Josefova změna. Aby ve svých poddaných měl pořádek, zavedl používání příjmení v podobě, kterou známe dodnes. Příjmení do té doby bylo jen doplňkem křestního jména, lidé si ho svévolně měnili, u jiných zase nebylo v matrikách uvedeno vůbec. Že ženy přijímají příjmení po manželovi a děti po otci zavedl právě Josef II. Samostatně vládl jen 10 let, zemřel na tuberkulózu, ale asi i v důsledku přepracování. Přesto se nesmazatelně zapsal do českých i evropských dějin.

Rušil kláštery

Josef II. tzv. tolerančním patentem povolil vedle římskokatolického náboženství i další křesťanská vyznání. Zrušil také některá diskriminační nařízení vůči Židům. Výrazně změnil roli církve, kterou podřídil státu. Kláštery či kostely, které považoval za zbytečné, zrušil a naopak zavedl asi 1700 nových far na venkově. Farářům nově uložil vést matriky či oznamovat lidu úřední nařízení a vyhlášky.

Manželky mu zabily neštovice

Josef II. byl dvakrát ženat, poprvé se oženil už ve dvaceti letech s Isabelou Parmskou. Tu bezmezně miloval. Narodili se jim dvě dcery, obě ale zemřely v dětském věku. Už tři roky po svatbě zemřela i Isabela na pravé neštovice. Zarmoucený Josef se znovu ženit nechtěl, Marie Terezie mu však našla další nevěstu Marii Josefu Bavorskou. Josef se však své druhé ženě vyhýbal. Po té, co i ona podlehla nákaze neštovic, se už neoženil a zemřel bezdětný.

Víte, že...

...Josef II. byl nejstarší z celkem 16 dětí Marie Terezie? Jeho pět sourozenců předčasně zemřelo. Mezi jeho sestry patřila i Marie Antonie, více známá jako revolucionáři popravená královna Francie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.