Vystavují vzácnou Lipnickou bibli: Vrátil se štít víry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vystavují vzácnou Lipnickou bibli: Vrátil se štít víry!

Vzácný rukopis je v Česku jen dočasně. Po skončení výstavy se vrátí do Muzea Bible ve Washingtonu.
Vzácný rukopis je v Česku jen dočasně. Po skončení výstavy se vrátí do Muzea Bible ve Washingtonu.  (Foto Aha! – Tonda Tran)

Dávala víru v dobách, kdy českým královstvím tekla krev a hořely kláštery. Po 600 letech od vzniku se domů vrátila vzácná Lipnická bible. Středověký rukopis spolu s dalšími památkami z husitského období vystavuje Národní knihovna.

„Lipnická bible byla dokončena roku 1421 na hradě v Lipnici nad Sázavou. Vznikala ale na různých místech. Písař se tam během husitských válek zřejmě uchýlil. Pohyboval se nejspíš v univerzitním nebo církevním prostředí. Rukopis obsahuje poznámky a ukazovací ručičky zdůrazňující pasáže, které se mohly hodit oběma stranám náboženského konfliktu,“ sdělila historička Lucie Doležalová.

SKONČILA AŽ V AMERICE

Osudy rukopisu, jež ho zavedly za hranice českých zemí, zůstávají zahaleny tajemstvím. „Vazba je nejspíš z Německa, takže byla pravděpodobně v německých zemích. Na začátku 20. století se pak rukopis objevil v Oxfordu v majetku sběratele Dysona Perrinse,“ uvedla historička Lucie Doležalová. Na počátku 21. století pak Bibli do svých sbírek získalo Muzeum Bible ve Washingtonu. Odkud se unikát po 600 letech vrátil do země svého vzniku jako zápůjčka.

KNIHOU LZE LISTOVAT

Kromě samotného rukopisu nabízí výstava i digitalizovanou formu Bible, kterou lze přímo na místě listovat. „V budoucnu má být dostupná spolu s dalšími digitalizovanými dokumenty v internetové knihovně manuscriptorium,“ sdělil generální ředitel Národní knihovny Tomáš Foltýn. „V digitální formě tak zůstane výstava zachována i pro další zhlédnutí,“ dodal.

Víte, že...

...knihy se ve středověku opisovaly ručně a nejčastěji opisovaným textem byla právě Bible? V latinské podobě sloužila klerikům a učencům.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.