PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Vánoce na sněhu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Vánoce na sněhu?!

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia.cz)

Sníh, rolničky na saních, zkrátka Vánoce, jaké by měly být. Bílé. Šanci, že bychom se těch ladovských letos mohli dočkat, meteorologové zatím zcela nevylučují. Jenže... Mimochodem, naposledy byly sněhem zaváté před jedenácti lety.

V čase vánočních svátků, tedy mezi 21. a 31. prosincem, očekávají meteorologové denní teploty –3 až 3 stupně a v noci až –7 °C. „V první polovině období bude oblačno až polojasno, občas sněžení, v nížinách déšť se sněhem. Postupně přibývání oblačnosti a sněhové přeháňky na většině území,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. To, zda bude letošní Štědrý den pod sněhovou pokrývkou, zatím ještě nelze podle ní z numerických modelů vyčíst. „Nicméně sezonní modely vypočítávají letošní prosinec chladnější než ty loňské. Šance na bílé Vánoce v nížinách je tedy větší než loni,“ dodává Honsová.

Jednou za osm let

Vánoce, kdy místy leželo i přes 50 cm sněhu, naposledy panovaly v Česku v roce 2001 a 2010. Podle statistik se ale Vánoce v nížinách s měřitelnou sněhovou pokrývkou vyskytují jednou za osm let...

Obleva bývá častá

Za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva, tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji od 23. prosince do 1. ledna. Není to výjimečné. Už pranostika ze 17. století říká: Na Adama a Evu čekejte oblevu. Pokud bychom Vánoce posunuli na 24. ledna, stoupala by pravděpodobnost, že budou bílé, až na 80 %.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.