Jak efektivně předcházet nachlazení? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak efektivně předcházet nachlazení?

nachlazení
nachlazení (istock.cz)

Imunita v tomto období dostává zabrat a je značně oslabená, a proto ji musíme pravidelně posilovat. Neměli bychom čekat na nemoc nebo únavu, ale včas změnit jídelníček či návyky, které ani nedovolí nemoci propuknout.

Důležité je doplňovat vitamin C, alespoň v dávce 80 –100 mg denně. Najdete ho nejen v citrusech, ale i bramborech, brokolici nebo v rajčatech. „Nyní bychom měli mírně snížit příjem mléčných výrobků, sladkostí a masa. Tyto potraviny více zatěžují střevo, ve kterém se tvoří hleny, což vytváří prostředí ideální pro bakterie a viry,“ vysvětluje odborná garantka zdraví na ZOOTu Ivana Bednářová Častvajová a dodává: „Důležité je také začlenit pravidelný sport a otužování, místnosti bychom neměli přetápět a naopak často větrat. V ideálním případně bychom měli trávit alespoň nějaký čas denně v přírodě na čertvém vzduchu.“

»Béčkem« proti únavě

Doplňovat bychom měli i vitamin B snižující únavu a vyčerpání. Ten je obsažen v luštěninách a ořeších nebo kvalitních doplňcích stravy. „Současně bychom neměli zapomínat na zásadní vitamin D, který v podzimním období už nejde čerpat ze sluníčka, ale můžeme jíst více tučné ryby nebo pořídit doplňky stravy bez chemie,“ doporučuje garantka.

Když se objeví příznaky...

Důležité je zvýšení dávek vitaminu C, ideálně v lipozomální formě (nejlépe vstřebatelné formě), pozitivně také zafunguje echinacea, zinek, dávka vitaminu D nebo moringa. Na bolest v krku se doporučuje klasický Priessnitzův obklad, který určitě přinese úlevu. Také není na škodu zkusit třeba silný vývar, který doplní tělu živiny a je zároveň přírodním antibiotikem. Tím je i česnek, který si naložíme do medu.

Kdy k lékaři?

Pokud jste pouze nachlazeni, neměli byste trpět horečkou či bolestí hlavy. Na nachlazení stejně funguje téměř výhradně odpočinek a vitamíny, lékař by vám doporučil totéž. Je tak dobré nepanikařit a uvědomit si, že i zvýšená teplota je vlastně obranou organismu, který bojuje s nějakým zánětem. Pokud ovšem teplota trvá déle než tři dny, nečekejte na další příznaky a jděte k lékaři.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.