Aby kašel odešel... aneb Bylinky, které zatočí s nachlazením | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Aby kašel odešel... aneb Bylinky, které zatočí s nachlazením

ilustrační foto
ilustrační foto (jakondesign)

Nedá nám oddychnout ve dne ani v noci a jen velmi těžko se s ním bojuje. Pokud na to tedy nejdete od lesa... A to doslova! Při léčbě kašle je totiž důležité rozpoznat, o jaký jeho druh se jedná, a pak zahájit cílenou léčbu – ideálně tu přírodní.

Kdy jít k lékaři?

Pokud kašel trvá déle než týden, jsou přítomny obtíže s dýcháním, bolesti na hrudi a horečky nad 38 °C. Lékař může provést vyšetření, aby zjistil, zda je infekce virového či bakteriálního původu. V druhém případě je třeba zahájit léčbu antibiotiky.

Vlhký kašel

U vlhkého nebo také produktivního kašle naopak dochází k vykašlávání hlenu. Ten pak ulpívá na sliznici dýchacích cest, takže je dobré vykašlávání podpořit, například pomocí tzv. expektorancií a mukolytik. Léčbu je vhodné doplnit i o přírodní výtažky. 

  • SMRK ZTEPILÝ. Obsahuje terpentýnovou silici, která se už tradičně používá při vlhkém kašli a velké množství vitaminu C důležitého pro obnovu obranyschopnosti organismu.
  • JITROCEL KOPINATÝ. Usnadňuje vykašlávání, zklidňuje podrážděný krk, pomáhá i při astmatu. Jeho účinky znali už staří antičtí lékaři.

Suchý kašel

Jím nachlazení většinou začíná. Je velmi dráždivý, nedochází při něm ale k vykašlávání hlenů. Protože je často záchvatovitý, může vyvolávat i zvracení. Obvykle za něj může virová či bakteriální infekce, vyvolávají jej ale i alergeny, cigaretový kouř, prach nebo příliš suchý vzduch. Ulevit pacientům mohou tzv. antitusika, tedy přípravky, které kašel tlumí. Ze začátku ale můžete dát šanci i bylinkám.

  • MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ. V případě suchého kašle jde o volbu č. 1. Nejenže jej tlumí, ale také posiluje náš imunitní systém.
  • LÍPA SRDČITÁ. Obsahuje cenné látky, které ulevují od dráždivého kašle, tiší křeče a působí protizánětlivě. V čaji navíc chutná skvěle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.