Zápal plic: Příznaky zahrnují kašel i bolest na hrudi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zápal plic: Příznaky zahrnují kašel i bolest na hrudi

 (Semevent, Pixabay)

Zápal plic čili pneumonie představuje riziko zejména pro starší osoby a jedince s oslabenou imunitou. I u jinak zdravého člověka se může léčba protáhnout až na 3 týdny. Jaké má zápal plic příznaky, co jej způsobuje a jak se léčí?

Původci zápalu plic

Plíce mohou infikovat bakterie i viry, výjimečně i kvasinky a plísně či parazité. Pneumonie může též vzniknout jako důsledek inhalace chemických látek při ozařování nebo při vdechnutí předmětu. Často se zápal plic objevuje jako zdravotní komplikace při infekci dýchacích cest. 

Příznaky zápalu plic

I když se mohou podle typu původce infekce příznaky různit, nejčastěji zápal plic doprovází:

  • teplota až horečka,
  • kašel (suchý a dráždivý, u bakteriální infekce následně s hleny),
  • bolest na hrudi
  • a potíže s dýcháním.

Při pneumonii způsobené virem pak dochází i k chřipkovým projevům. U rozsáhlých infekcí se může objevit i voda na plicích a výrazná dušnost. Pacient může pociťovat nevolnost, únavu, bolest kloubů a svalů. Inkubační doba trvá 1–6 dní.

Skupiny ohrožené pneumonií

Zápal plic a jeho zdravotní následky nejvíce ohrožují děti – zejména novorozence a kojence – seniory a osoby se sníženou imunitou. Dále náchylnost zvyšují chronická onemocnění plic, nedonošenost dítěte, vrozené vady či podvýživa.

Vzhledem k tomu, že se jedná o infekční onemocnění šířící se kapénkami a dotykem, je pacient vůči svému okolí v určitých fázích nebezpečný. Míra nakažlivosti stoupá hlavně při vykašlávání hlenů, proto byste měli být při styku s nemocným velmi obezřetní a pečlivě dodržovat hygienická opatření (mytí rukou, dodržení odstupu, případně nasazení roušky).

Léčba zápalu plic

Zápal plic většina pacientů překoná do 3 týdnů, poté následuje asi měsíční rekonvalescence. Při léčbě je nutné zajistit nemocnému klid, podávat antibiotika (při bakteriálním původu infekce), antivirotika či další léky podle typu původce a tlumit příznaky pomocí volně dostupných léků (léky proti horečce, kašli atd.). Během léčby je samozřejmě zakázáno kouřit.

Včasná diagnóza pomůže s urychlením léčby. Neléčený zápal plic může mít za následek poškození tkáně, snížení funkčnosti plic nebo přenos infekce do dalších částí těla, například do srdce nebo kloubů. Vhodnou prevencí je i dobrovolné očkování proti pneumokokovým onemocněním.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.