Jak se dostat do formy, abyste se zase cítili skvěle? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak se dostat do formy, abyste se zase cítili skvěle?

 (4FITNESS)

Střídají se u vás období, kdy se držíte zkrátka, jíte zdravě, pravidelně cvičíte – a línějším období, kdy se vám nic nechce, a naopak si užíváte jen dobrého jídla a pití? Takhle to má většina z nás. Pokud cítíte, že je čas zase se vrátit do formy, nemusíte se obávat, že by to bylo nějak extra těžké. Stačí dodržovat pár rad a tipů a konečně se vám uleví. Pojďme na to!

Není to jen o hubnutí

Dostat se zase do formy vám nepomohou zázračné diety. Pokud přemýšlíte, jak rychle zhubnout, nenechte se tím úplně strhnout. Více, než jakékoliv rádoby zázračné diety vám pomůže úprava jídelníčku, zdravá strava plná vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů, a především také pohyb. Stále je venku hezky, takže hýbat se můžete přirozeným způsobem na čerstvém vzduchu. Vzdejte se ale fastfoodu, smažených a těžkých jídel a vybírejte si kvalitnější potraviny – nejlépe čerstvé. Pestrá a kvalitní strava podávaná několikrát denně po menších porcích vám pomůže více než všechny diety světa.

Můžete si spočítat, jak na tom jste

Pokud přeci jen cítíte, že vaše váha není ideální – a za poslední dobu jste hodně přibrali, nezoufejte. Pomůže vám BMI kalkulačka.  Podle zadaných údajů se přesně dozvíte, jak na tom s váhou jste. BMI index je číslo, které vám ukáže, zda je vaše váha ještě v normálu, nebo zda trpíte nadváhou či dokonce obezitou – kalkulačka ale odhalí také podváhu. Sice jde pouze o orientační číslo, které vám má pomoci otevřít oči a nastínit realitu – odborníci však varují před jistými nepřesnostmi. Tento vzorec totiž nemůže přesně odhalit, kolik tuku a svalů se v těle nachází.

Když už mlsat, tak zdravě!

Nejčastějším problémem je u většiny lidí neutichající chuť na sladké. A ta může být velmi zrádná. Rychlé cukry moc velký význam pro naše tělo nemají, a i když nám na chvíli dodají energii, nakonec se později cítíme ještě hůře. Navíc cukr je dost návykový! Takže se rozlučte s cukrovinkami a tabulkami čokolády, a připravte si raději proteinové smoothie pro rychlé hubnutí. Po něm vám kila nahoru rozhodně nepoletí, naopak si odlehčíte – a určitě si pochutnáte. Navíc zdravě! Připravit si můžete i ovocné koktejly, které jsou plné vitamínů, a to se v podzimním období obzvláště hodí. 

Co budeme dneska vařit?

Musíte vařit denně? Nebo vaříte jen občas – a nedostatek teplých večeří kompenzujete objednáním pizzy nebo hotovek? Pokud chcete hubnout, cítit se dobře a nepřibírat, vaření si budete muset plánovat. Když budete přesně vědět, co budete vařit, můžete si připravit i suroviny, ze kterých jídlo uvaříte. Pak se vám nestane, že doma sáhnete po tom prvním, co uvidíte, nebudete si jídlo vynahrazovat polotovary nebo hotovkami. Snadněji se vám pak bude i nakupovat.

Na nákup jen se seznamem!

Když už je řeč o nakupování – na to vyrážejte vždy jen s předem připraveným seznamem. Rozmyslete si, co budete v průběhu týdne vařit a sepište, co bude potřeba všechno nakoupit. Do obchodu zásadně nevyrážejte hladoví – to byste pak nakoupili i to, co jste nechtěli. Přemýšlejte i o tom, kam na nákup vyrazíte. Pokud máte možnost, nakupujete na tržištích a od farmářů vždy čerstvé potraviny.

Všeho s mírou

Chcete-li zhubnout, cítit se skvěle a nehladovět – nemusíte sázet na žádné diety. Ono opravdu jen stačí přemýšlet nad tím, co jíte, a občas se hýbat. Lidé ale mají tendenci klást na sebe přehnané nároky, a kvůli tomu jsou pak zklamaní. Lepší než stanovit si za cíl číslo na váze je snažit se cítit se dobře. Proto raději než vážit sebe si važte života a užívejte si ho! Mějte radost z každého i malého pozitivního výsledku a nebuďte na sebe příliš přísní. Život není

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.