Alfons Mucha promlouvá ze svého obrazu hlasem Pierce Brosnana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alfons Mucha promlouvá ze svého obrazu hlasem Pierce Brosnana

Výstava iMUCHA je v Obecním domě otevřena denně od pondělí do neděle.
Výstava iMUCHA je v Obecním domě otevřena denně od pondělí do neděle. (NFRF )

Nejrozsáhlejší sbírka díla Alfonse Muchy se po sedmi letech vrátila do Obecního domu. Slavná kolekce originálních plakátů a dalších neméně ohromujících artefaktů secesního mistra, jejíž základy položil v minulosti tenista Ivan Lendl, se ve světové premiéře ukazuje v unikátní podobě.

Ženám z plakátů vdechli tvůrci život prostřednictvím nejmodernějších špičkových technologií, stejně tak ožívá sám Alfons Mucha, který na návštěvníky promlouvá z obrazu, digitalizované a ozvučené výjevy z monumentální Slovanské epopeje návštěvníka doslova vtáhnou do dějin slovanských národů. To vše a mnohé další nabízí fascinující pohled jak na originální tvorbu velikána české secese, tak ji zároveň přibližuje současným způsobem.

Prosvětlená replika kusu katedrály sv. Víta

„Na své si proto přijdou jak milovníci klasického výtvarného umění, tak i vyznavači posouvání kusu naší umělecké historie do soudobých rozměrů. Těšit se mohou i návštěvníci, kteří zavítali na výstavu v roce 2013. Od té doby totiž sbírka prošla výrazným rozšířením a podařilo se nám získat další velmi vzácné originály. Namátkou mohu jmenovat Figures décoratives, obraz Modlitba nebo skici vitráže katedrály sv. Víta. Dokonce jsme nechali vyrobit její nasvětlenou zmenšenou repliku, která je v expozici k vidění. Navíc listy skicáře se digitálně samy obrací,“ říká Richard Fuxa, autor projektu. Ten také upozorňuje na několik vybraných zajímavostí.

 „Pro namluvení Alfonse Muchy v angličtině se nám podařilo získat hereckou hvězdu světového formátu, Pierce Brosnana. Ohromující jsou i rozpohybované krásky ze souboru jedněch z nejoblíbenějších plakátů, Čtyřech ročních období,“ dodává.  Doslova fascinující jsou na stěnách levitující předměty z Document decorative nebo rozezvučený obraz významných českých skladatelů, který namaloval Alfons Mucha.

Otevřeno denně včetně pondělí

Obecní dům nebyl pro expozici vybrán náhodou a ani návštěvnický úspěch při jejím prvním vystavení, kdy se stala Nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění v historii ČR, nebyl tím důvodem. Jsou jím stopy, které Alfons Mucha v Obecním domě zanechal a které aktuální výstava také připomíná – jeho výzdoba Primátorského sálu. Výstava se však rozprostírá ve stejných prostorech, jako před sedmi lety. Na 550 metrech čtverečních zde návštěvníci najdou na 220 originálních děl.

Výstava je otevřena denně od pondělí do neděle od 10 do 19 hodin a vstupenky je možné koupit buď na místě v pokladně Obecního domu nebo prostřednictvím prodejní sítě Ticketmaster. Návštěvu není potřeba předem žádným způsobem rezervovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.