LOVCI MAMUTŮ poprvé na veřejnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

LOVCI MAMUTŮ poprvé na veřejnosti

Na tomto místě v sále hořického muzea bude obraz viset jeden měsíc.
Na tomto místě v sále hořického muzea bude obraz viset jeden měsíc. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, galeriezdenkaburiana.cz)

Kdo by neznal obrázky pravěku od Zdeňka Buriana (†76). Celé generace si je vryly do paměti hlavně jako ilustrace v době, kdy chodily do školy. Malíř ale vytvořil i dílo větších rozměrů. Bylo však skryto a veřejnost ho uvidí až teď, 69 let od jeho vzniku.

Dílo Burian vytvořil na zakázku ministerstva zemědělství v roce 1951. Od té doby viselo v jedné z kanceláří úřadu. Před veřejností tak byla svými rozměry jedinečná olejomalba s Burianovou oblíbenou scenérií lovců mamutů ukryta a vidět ji mohli maximálně návštěvníci místnosti, kde se úřadovalo. „Je to pocta. Tak velké dílo vysoké hodnoty jsme tu ještě neměli. Obraz je skutečným znovuobjeveným pokladem,“ řekla ředitelka hořického muzea Petra Zachovalová o díle, na které pořadatele výstavy upozornil přední znalec tvorby Zdeňka Buriana Rostislav Walica.

Ilustroval knihy Maye, Ver nea i Štorcha
Zdeněk Burian se narodil 11. února v roce 1905 a zamřel 1. července 1981 v Praze. Proslavil se jako malíř a ilustrátor dobrodružných knih. Jeho obrázky jsou například v titulech Karla Maye, Julese Vernea, Edgara Rice Burroughse a známé jsou především z povídek Eduarda Štorcha vydaných v roce 1937 pod názvem Lovci mamutů. Vedle kreseb a perokreseb vznikala jeho tvorba i v barevných pastelech, kvaších a olejomalbě.

Kde a za kolik?
Kde: V Městském muzeu a galerii v Hořicích na Jičínsku
Kdy: Do 18. října od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin
Za kolik: Plné vstupné 30 Kč, snížené (děti, studenti, senioři) 15 Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.