Výstava v atomovém krytu v Husově ulici v Brně: Vzpurného TGM vyhodili z gymplu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výstava v atomovém krytu v Husově ulici v Brně: Vzpurného TGM vyhodili z gymplu

TGM na studentský život v Brně vzpomínal často a rád.
TGM na studentský život v Brně vzpomínal často a rád. (Foto Aha! – Jiří Nováček, ara)

Tatíček Tomáš Garrigue Masaryk (†87), zakladatel republiky, dávaný dlouhá léta za příklad. V mládí ale měl jinou tvář. Na střední škole rebel, jakému nebylo široko daleko rovno! Málokdo dnes už ví, že politický život T. G. Masaryka odstartoval vyhazov z německého gymnázia v Brně! Toto vše a další zajímavosti jsou k vidění na nové výstavě v Brně.

„Masaryk byl žákem velmi nadaným, nicméně řádně přidrzlým. Proto jej vyloučili z gymnázia a v Brně maturovat nesměl,“ připomněl historik Pavel Paleček. Dnes by pozdějšího prezidenta zřejmě mnozí označili za nepřizpůsobivého žáka.

Češství v Brně
V Brně poprvé naplno propukly základní Masarykovy vlastnosti – originalita, opravdovost a odvaha postavit se většinovému názoru. Tady se také dostal poprvé k pořádným knížkám. Tato kombinace vynesla tehdy patnáctiletého kluka z Čejkovic o mnoho let později až na Hrad. „Tož, v Brně jsem si poprvé uvědomil a pochopil své češství,“ zdůraznil Masaryk v Hovorech s Karlem Čapkem.

Velká drzost
V roce 1865, ve svých patnácti, se dostal na německé gymnázium v Husově ulici. Z něj byl ale vyloučen – nechodil totiž na povinné školní zpovědi a odmítal deklamovat řecké filozofické texty s německým přízvukem. Tehdy nemyslitelná drzost!

Kde, kdy a za kolik
➤ výstava je otevřena v Brně v atomovém krytu 10-Z v Husově ulici
➤ denně kromě pondělka od 11.30 do 19.00.
➤ vstupné je 150 Kč, důchodci a studenti mají slevy.

Rval se, aby mohl zvonit
Mladý kovářský tovaryš se uměl poprat. K Čejkovicím byla za Masarykova dětství přifařena obec Poddvorov. „To se rozumí, říkali jsme jí Potvorov. Zato kluci od nich o nás posměšně zpívali Čajkovjáci, srnci, drápali sa v hrnci. Každou neděli jsme se s poddvorovskou chasou seprali, kdo bude zvonit na zvonici kostela,“ vzpomínal Masaryk později. „Tehdy jsem na vlastní kůži zažíval něco jako primitivní nacionalismus a socialismus,“ smál se.

Alotria, pivo a tvarůžky
Když přišel mladý Tomáš do Brna, musel se už sám živit. „Naši mně nemohli dávat příspěvky. Jen matka mi vždycky, bůhví odkud, něco vyškrabala,“ vzpomněl na skromné začátky TGM. Zprvu bydlel u ševce v Nové ulici (dnes část Milady Horákové – pozn. aut.). „Veselo nám hochům, na bytě, bylo až dost! Po večerech jsme dělali všelijaké špásy. V létě se koupali v Zábrdovicích a večeřívali za šest nových krejcarů chléb, tvarůžek a žejdlík piva. To byly časy!“ rozplýval se pozdější prezident.

Fešák a milovník
Mladý Tomáš Masaryk byl za studií v Brně fešák, svůdce a milovník. Jako devatenáctiletý se hluboce zamiloval do Antonie, švagrové své bytné, a hodlal se s ní oženit. Rodiče Antonie vztahu nepřáli, a tak se oba milenci scházeli tajně v brněnských ulicích. Vztah se řešil i ve škole, kde „ředitel mluvil ošklivě o té mé lásce, jako bych tropil nějakou nemravnost“. Když na Tomáše přivolal školníka, popadl pohrabáč a křičel, „že nenechám sobě ani tomu děvčeti tak křivdit“.

První konflikty
Na německém gymnáziu padly Tomášovi do rukou poprvé knížky. Německé a katolické. „To mi nevadilo. Stejně jako v Čejkovicích jsem tehdy katolickou literaturu hltal. Ovšem, zrály už ve mne pochybnosti o některých církevních učeních,“ přiznal pozdějí Masaryk. A tehdy měl i první konflikty jako Čech. „My se s Němci ve škole přeli a hádali o výbornosti našich národů. Tehdy jsem objevil vlastně své češství,“ tvrdil Masaryk. „V pranicích – chlapeckých, neškodných – jsme pak spolužákům Němcům obyčejně natloukli,“ dodal.

Víte, že...
...T. G. Masaryk byl sedmnáctkrát navržen na Nobelovu cenu míru? Ani jednou ji však nezískal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.