Výstava největších sbírek fosilií: Na Moravě Moravě žili nosorožci i velryby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Výstava největších sbírek fosilií: Na Moravě Moravě žili nosorožci i velryby!

Stehenní kost nosorožce.
Stehenní kost nosorožce. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Třikrát byla mořským dnem, pak vždy vystoupala na povrch. Paleontologové vystavují unikátní nálezy z pravěké Moravy. Jsou mezi nimi pozůstatky velryb, chobotnatců i dalších zvířat.

Moravské zemské muzeum rozšířilo výstavu Zaniklý svět na Moravě. „Nové exponáty nyní představují dvě třetiny výstavy. Jsou mezi nimi významné nálezy,“ uvedla Růžena Gregorová, vedoucí geologicko-paleontologického oddělení. Z Moravského krasu a brněnského vrchu Hády získali vědci unikátní nálezy devonských korýšů a hlavonožců. „Přibyly i zuby mořských ještěrů a máme i pozůstatky sirén a velryby,“ upřesnila Gregorová. Dominantu expozice představuje vzácná spodní čelist deinotéria. „Jde o záhadného chobotnatce, který obýval Eurasii a Afriku. Tento exemplář byl více než 70 let ukryt v depozitu,“ řekl generální ředitel muzea Jiří Mitáček. „Pro milovníky trilobitů jsme přidali řadu moravských exemplářů. Přidali jsme i detailní otisky rostlin a živočichů,“ nalákala na další fosilie kurátorka výstavy Gabriela Calábková.

Víte , že...

...Moravské zemské muzeum v Brně má ve svém depozitu 6,5 milionu předmětů?

Stálá expozice

Výstava Zaniklý život na Moravě je v Dietrichsteinském paláci v Brně na Zelném trhu. Přístupná je vždy od středy do neděle

● STŘEDA – PÁTEK: 9.00 – 17.00
● SOBOTA: 10.00 – 17.00
● NEDĚLE: 13.00 – 17.00).

Plné vstupné je 150 Kč, zvýhodněné 75 Kč a rodinné 220 Kč

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.