Unikátní objev českých vědců: Pečený bůček se jedl už před 7000 lety!
Pečený bůček je pochoutkou Čechů a Moravanů. Vědci nyní přicházejí s tvrzením, že tomuto jídlu holdovali lidé už před sedmi tisíci lety.
Unikátní objev učinil tým vědců v čele s Lukášem Kučerou z olomoucké přírodovědecké fakulty a Jaromíra Beneše z Jihočeské univerzity. Badatelé zkoumali vzorky připečeného biologického materiálu, které se jim podařilo před dvěma roky odebrat z keramických pekáčů. Ty byly nalezeny na počátku šedesátých let minulého století u Orchridského jezera na hranicích Makedonie a Albánie. Pravěké nádoby pocházely z doby 5200 až 5000 před naším letopočtem. Prozkoumat vzorky bylo možné až nyní díky nejmodernějšímu laboratornímu vybavení a novým výzkumným metodám.
„V řadě vzorků byla identifikována velká řada sloučenin, z nichž nejvýznamnější byla detekce cholesterolu. Tato látka byla ve vysokých koncentracích nalezena v jamkách na dně pekáčů a připečených vrstvách na vnitřní stěně,“ prozradil Lukáš Kučera z olomoucké přírodovědecké fakulty. To podle něj jednoznačně svědčí o konzumaci pečeného vepřového masa. Kromě něj pak, jak ukázal výzkum, měli pralidé rádi i pokrmy s moukou a divokými rostlinami.