Co odhalila intimní korespondence Karla Čapka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co odhalila intimní korespondence Karla Čapka?

Karel Čapek a Olga Scheinpflugová spolu chodili 15 let, brali se po návratu z Alp v srpnu 1935 a oponou jejich manželství trhl 25. prosince 1938 Karlův zápal plic. Vdova Olga jej přežila o 30 let.
Karel Čapek a Olga Scheinpflugová spolu chodili 15 let, brali se po návratu z Alp v srpnu 1935 a oponou jejich manželství trhl 25. prosince 1938 Karlův zápal plic. Vdova Olga jej přežila o 30 let. (Archív Památníku Karla Čapka)

Zmítal se mezi dvěma osudovými ženami, nakonec obě opustil, aby se k jedné později vrátil. Spisovatel Karel Čapek (†48), od jehož narození letos uplynulo 130 let, zemřel mladý, milostný život měl ale víc než zajímavý. A to i přesto, že jej ovládala hysterická matka Božena. Tajemství jeho lásek nyní odhaluje unikátní výstava v Památníku Karla Čapka ve Strži.

Bylo mu třicet, jí sedmnáct. Když Karel Čapek potkal mladinkou herečku Olgu Scheinpflugovou, vášnivě k ní zahořel. „Odpovězte obratem, jakýmkoli způsobem, kdy Vás uvidím. Určete místo a čas: ráno, odpoledne, večer, kdykoliv. Váš K.“ napsal jí nedočkavě. Ano, nedávno se objevila intimní korespondence slavného dramatika. Denně na Olgu čekával před smíchovským divadlem a doprovázel ji domů. Mimochodem do malostranského bytu, který rodině zapůjčil malíř Alfons Mucha. Než si ji vzal, uplynulo patnáct let. V cestě mu stála matka, ale i další žena...

Hříšný biftek kočičí
Jmenovala se Věra Hrůzová a pocházela z Brna. Potkali se v literárním salonu a Karel na ni nemohl zapomenout. Pojmenovával ji zvláštně: „Sladký jede, hříšný bifteku kočičí, maso krvavé a skryté,“ a jeho vyznání byla víc než odvážná. „Moje sekretářka umí šest jazyků, ale když si vzpomenu na ten jediný, růžový, hbitý a plný rozkoše, hrome!“ napsal. Za to by se nemusel stydět ani známý »chlípník« Karel Hynek Mácha! Bylo to v době, kdy se dvořil Olze, a hrát na dvě strany to zvládal dokonale. „Olgo, holčičko, střapatče, pro všechno na světě přijďte, a přijďte hodně brzo! Olgo, Olgo, Olgo, včera jste říkala, že už nejsem bláznivý; dnes na mne přišel důkladný záchvat. Nejdražší, dnes by bylo příliš kruté, kdybyste nepřišla. Ostatně mám mnoho nutného, o čem s Vámi musím mluvit,“ prosil ji na podzim 1920 a v prosinci už psal Věře: „Chtěl bych Vás vidět, amazonko, na Vašem valachu. Lítají Vám vlasy, pusu máte pootevřenu – jak Vám to sluší!“ Nebyl to krátký úlet, jak by se mohlo zdát. Věře psal dopisy celých pět let.

Cikánku nebo herečku? Ne!
Pak už ale mezi dvěma kráskami nevydržel. Neuměl se rozhodnout, navíc ho trápily vleklé problémy se zdravím a Bechtěrevovou nemocí a také vztah s matkou, která chtěla svého Íčka, jak mu doma říkala, jen sama pro sebe. Odjel a nechal obě najednou. K Olze se ale vrátil. A to i přes matčin odpor. „Svou silnou citovou vazbou komplikovala Karlu Čapkovi navazování kontaktů se ženami: říkala, ať prý si vezme, koho chce, jenom ne cikánku nebo herečku,“ prozrazuje ředitel Památníku Zdeněk Vacek. Až ve chvíli, kdy matka zemřela, si Olgu vzal. Protože před ní nemluvil o ničem, co se týkalo jeho rodiny, do pražské vily Karla a Josefa vkročila Olga Scheinpflugová až v den svatby. Manželství ale nemělo dlouhého trvání. O tři roky později Karel umírá a do hrobu si odnesl spoustu tajemství. Třeba i o svém zvláštním svazku. Olze údajně řekl: „Budeme spolu, ale ty si můžeš mít milenců, kolik chceš,“ což dodržovala. Její náručí prošel i Jan Masaryk. A i když na nátlak Karlovy matky Olga údajně podstoupila potrat, šuškalo se, že Karel zemřel jako panic... Některá tajemství zatím zůstávají neodhalena.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.