Zemřel spisovatel John le Carré (†89): Prožil víc, než popsal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel spisovatel John le Carré (†89): Prožil víc, než popsal!

Proslulý autor a  zrazený špion Le Carré.
Proslulý autor a zrazený špion Le Carré. (Foto Profimedia.cz)

Jeho život byl zajímavější a napínavější než jeho špionážní knížky. Byl totiž opravdovým agentem! Zradila ho MI6, honili ho ruští špioni. Slavný britský spisovatel John le Carré zemřel v sobotu ve věku 89 let na zápal plic a zanechal po sobě velká tajemství.

Le Carré má za sebou pozoruhodný život ovlivněný kariérou v britské rozvědce, během studené války za špionáží procestoval celý svět, mimo jiné zpovídal i přeběhlíky zpoza železné opony včetně Čechoslováků. Jeho pravé jméno bylo David Cornwell. Od útlého věku byl vržen do šíleného světa otce – podvodníka, který měl vazby na gangsterskou rodinu Krayů. Ale v takovém prostředí získal tak cenné zkušenosti, že mohl bez problémů posílit řady britské kontrarozvědky MI5 a věnovat se lovu komunistických agentů na Oxfordské univerzitě.

Nakonec požádal o přeložení k MI6, zaměřující se na zahraniční špionáž, a na vrcholu studené války byl vyslán do zámoří. Zrada MI6! Jeho literární kariéra začala až poté, co byl zrazen v jednom z nejznámějších špionážních skandálů 20. století. Vysoce postavený důstojník britské MI6 Kim Philby, který přeběhl ke KGB, jej prozradil Sovětům. Le Carré se musel dlouho skrývat a nebyl si jistý životem. Nevěděl, ze kterého stínu vystoupí zabiják KGB a sejme ho. Mnohá jeho dobrodružství už nikdy nevyjdou na povrch, jisté je, že sám Le Carré poprvé veřejně přiznal svůj dvojitý život až v roce 2000.

Víte, že...

...po sametové revoluci se osobně setkal s prezidentem Václavem Havlem a tehdejším velvyslancem v Londýně Michaelem Žantovským.

Role pro Voskovce

Film Agent, který přišel z chladu se v roce 1965 točil podle románu, který Le Carrého proslavil coby revolucionáře špionážního žánru a vedle legendárního Richarda Burtona (†58) v něm měl jednu z hlavních rolí i český emigrant Jiří Voskovec (†76)! Jiný film podle Le Carrého námětu Malá bubenice se zase v květnu 2018 natáčel u nás v Chebu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.