Umělci zuří: Čapkův odkaz pohlídá SEXY ALICE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Umělci zuří: Čapkův odkaz pohlídá SEXY ALICE!

Čapkův odkaz pohlídá SEXY ALICE!
Čapkův odkaz pohlídá SEXY ALICE! (Foto ara)

Prošla sice výběrovým řízením, ale něco tu »smrdí«. Novou ředitelku Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše Alici Seidlovou (31) prosadil do funkce její tchán, středočeský krajský radní. Kritikům z řad umělecké obce ale vadí i to, že Seidlová o životě a díle slavného spisovatele prakticky nemá ánung.

Tlak na Seidlovou, snachu středočeského krajského radního pro školství Zdeňka Seidla (68, ČSSD), začíná sílit. Už začátkem týdne Společnost Ferdinanda Peroutky upozornila na to, že právnička s magisterským titulem Seidlová nemá zkušenosti v oblasti „čapkovské, literárněhistorické ani muzejnické“. Včera se k výzvě adresované hejtmance Jaroslavě Jermanové Pokorné (48, ANO), ať prověří výběrové řízení, díky kterému se Seidlovva příbuzná stala ředitelkou, připojily také herecké a televizní asociace.

»Nabito« ze školy

Seidlová ale odmítá, že by Čapkovým odkazem byla nepolíbená. „Ve škole jsem se ho taky učila. Jako studenti jsme navštívili tento památník. Myslím si, že kdo má trošičku vztah k historii a českým spisovatelům, tak ho to samozřejmě taky nějakým způsobem zasáhne,“ vysvětlila podle Deníku N, který poukázal také na to, že pro upíchnutí Seidlové do funkce hlasoval také její tchán. „Ani nevím, že jsem tam hlasoval. Je to tak málo významná věc, že jsem to možná přehlédnul,“ bagatelizoval radní Seidl.

Bude vysvětlovat

Možná jí ale pomohlo i to, že podmínka znalosti Čapkova odkazu nebyla součástí výběrového řízení. A jak se k tlaku umělců postaví hejtmanka? Ta Aha! napsala, že se Seidlovou i zástupci umělců usedne ke stolu v pondělí; svou vizi pak má ředitelka vysvětlit radě na příštím zasedání 27. května. „Vyzvu ji, aby pak učinila i před novináři a odbornou veřejností,“ dodala Jermanová Pokorná. Aha! se pokusilo kontaktovat také Seidlovou, její asistentka ale sdělila, že paní ředitelka „toho teď má hodně….“

Dlouhých čtyřiadvacet let vedla Památník Karla Čapka ve Strži u Dobříše Kristina Váňová. Ta podle svých slov chtěla skončit až v létě, kraj ale podle jejích slov tlačil, ať funkci položí. „Byl jsem šťastný, že bývalá paní ředitelka vdechla do toho místa život. Pro mne je podobně významné jako třeba Národní muzeum a Národní divadlo,“ řekl Aha! Ondřej Kepka (49), prezident Herecké Asociace a také »Čapkolog«. Asociace a také Český filmový a televizní svaz se obávají, co teď s Památníkem, kde se konají mnohé kulturní události, pod vedením Alice Seidlové bude. „Předpokládali jsme, že bude vybrán nejen dobrý manažer, ale především kulturní osobnost, která dokáže navázat na mnoholetou práci legendární ředitelky. Na základě dle našeho názoru neprůhledného výběrového řízení byla ale do funkce rychle jmenovaná Alice Seidlová. Mediální prohlášení nové ředitelky nás velmi zneklidňují,“ uvedla v prohlášení asociace,“ uvedla Kepkova asociace v prohlášení.



Přečtěte si
Yarda
18. 5. 2019 • 15:33

Bylo by zajímavé vědět, jaký plat tam ta paní/slečna bude pobírat. A taky, jestli tam byla uklizená, aby z nějakého důvodu nebyla moc na očích nebo jestli je to startovní funkce před povznesením do vyšších sfér.

Napadl mne citát z klasika:

„Následky, které mohou být nešťastné či dokonce politováníhodné" znamená: „Hrozí vám okamžité přeložení do Komise pro válečné hroby".

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.