Před 80 lety vysílala BBC poprvé televizní sci-fi: Odstartovali to Čapkovi roboti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Před 80 lety vysílala BBC poprvé televizní sci-fi: Odstartovali to Čapkovi roboti!

Karel Čapek
Karel Čapek (Foto: ČTK/Kateřina Šulová)

To, že divadelní hra Karla Čapka R.U.R. uvedla do slovníku snad všech jazyků světa slovo robot, je obecně známo. Méně známý je už fakt, že R.U.R. byla také vůbec první science fiction v historii televize. 11. února 1938 ji odvysílala britská BBC.

Samotná technologie televize zrovna přestávala být science fiction a začínala se stávat realitou. Začalo to právě v Británii. První pokusy probíhaly od poloviny 20. let, BBC k rozhlasovému vysílání přidala i televizní experiment roku 1929.

Tehdy bylo prakticky veškeré vysílání živé, obraz ze záznamu by nebyl příliš kvalitní. Proto se vybíraly programy produkčně nenáročné. Z tohoto hlediska vyhovovalo i Čapkovo drama R.U.R., které se odehrává v pár místnostech. Pro účely BBC se ovšem ještě zkrátilo na 35 minut. Zda se o tomto světovém prvenství dozvěděl sám autor, který zemřel téhož roku v prosinci ve 48 letech, není jisté. Jisté však je, že jméno jednoho z našich nejznámějších spisovatelů bude navždy zapsáno ve světové televizní historii.

Čapkův majstrštyk
R.U.R. je zkratkou pro firmu Rossumovi Univerzální Roboti. Příběh pojednává o vzpouře umělých dělníků a vyvraždění lidstva. Dílo z roku 1920 patří jistě i k prvním vědeckofantastickým dramatům vůbec – ze starších jsou známy například adaptace Frankensteina či Dr. Jekylla a pana Hyda. Čapkovu hru brzy přeložili do angličtiny, už v roce 1922 se hrála na Broadwayi a o rok později ve dvou londýnských divadlech.

Verne v kině
I ve filmu se science fiction uchytila velmi rychle, za první snímek se považuje Cesta na Měsíc z roku 1902 – tedy sedm let po představení kinematografu bratří Lumièrů. Na motivy románu Julese Verna jej natočil jeho krajan Georges Méliès, slavný průkopník filmových efektů.

Podívejte se na žebříček nejlepších scifi roku 2019

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.