Poklice na kola jako elegantní a praktický doplněk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poklice na kola jako elegantní a praktický doplněk

.
(Bigstock)

Existuje jen velmi málo autodoplňků, které za skutečně nízkou cenu dokážou výrazně zlepšit vzhled auta a zároveň přispět i k ochraně důležitých prvků. Poklice na kola jsou právě takovým doplňkem, díky čemuž se také těší zasloužené popularitě. Co všechno by měli majitelé vozu o poklicích vědět a jak se vyznat mezi modely, které lze na trhu najít?

Krása v létě, ochrana v zimě

Hlavní a nejčastěji vyzdvihovanou vlastností poklic je jejich vzhled, který dokáže podpořit estetiku celého vozu. Kola hrají velkou roli ve vizuálním vnímání auta a správně vybrané poklice dělají divy – bez problému proto můžete sehnat moderní, retro nebo třeba sportovní sady. Milovníci extravagance pak ocení i to, že barvu poklic lze snadno přizpůsobit i nejdivočejšímu vzhledu karoserie.

Poklice mají ale také ochrannou funkci, a to především v zimních měsících, kdy se kola pravidelně setkávají s blátem, sněhem a posypovou solí. Pro tyto účely se nejlépe hodí celoplošné poklice, které téměř kompletně zakryjí disk kola a zabrání tak vniknutí nečistot.

Z designového hlediska jsou tak lepší volbou paprskové poklice, které se ideálně hodí pro letní ježdění. Naopak celoplošné poklice jsou výrazné praktičtější. Pro maximum ochrany i elegance proto doporučíme pořízení alespoň dvou sad – jednu na léto (paprskové poklice), druhou na zimu (celoplošné poklice).

.

Podle čeho vybírat?

Aby vám poklice na discích skutečně seděly, je nutné nejdříve zjistit průměr pneumatik vašeho vozu. Nebojte se, není potřeba brát do ruky metr. Stačí si vzít technický průkaz a najít v něm hodnotu R, která průměr pneumatik označuje. V případě, že z nějakého důvodu nemůžete nahlédnout do techničáku (nebo jste měnili kola), najdete tento údaj vyražený i na samotných pneumatikách.

Podle toho si pak už jen stačí vybrat pasující variantu poklic s odpovídajícím průměrem. Pro pořízení toho správného kousku doporučíme hlavně specializované e-shopy s autodoplňky mající v nabídce široké spektrum různých variant. 

Nenáročná údržba

Poklice patří k doplňkům, s jejichž údržbou nebudete mít dlouhé starosti. Stačí je jednou za čas sundat, omýt a nasadit zpátky. Dejte si jen pozor na to, aby byly poklice opravdu dobře oschlé a aby se na discích neobjevovaly stopy koroze. V takovém případě vezměte do ruky kartáč, rez očistěte a disk přetřete antikorozním nátěrem.

Montáž za chvilku

Kvůli montáži poklic na kola nemusíte jezdit do servisu, jedná se o opravdu jednoduchý úkon. Poklice na sobě mají mezeru určenou pro prostrčení ventilu, přiložte tedy každou poklici tak, aby ventil nebyl zakrytý, a přitlačte ji na disk. Poté poklici zajistěte horními západkami a ujistěte se, že opravdu pevně drží na kole.

Demontáž probíhá opačným způsobem. Nejdříve odjistěte západky a pak poklici odtáhněte od kola. Pořádně nasazená poklice možná bude vyžadovat pomoc šroubováku jako páky při odtlačování. Celý proces na všech čtyřech kolech máte hotový během 5 minut.

Hotovo.

Poklice jsou drobností, která však dokáže úplně změnit vnímání celého vozidla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.